Linkuri accesibilitate

Deputații bulgari au votat eliminarea veto-ului contra începerii negocierilor de aderare la UE a Macedoniei de Nord


Drapelul național al Macedoniei de Nord
Drapelul național al Macedoniei de Nord

La o zi după ce la summitul Blacanii de vest – Uniunea Europeană, Bulgaria spulbera orice orice speranță a Macedoniei de Nord de a începe negocierile de aderare, Parlamentul de la Sofia și-a schimbat poziția cu 180 de grade.

Vineri, 24 iunie, deputații bulgari au votat ca Sofia să ridice veto-ul impus cu doi ani în urmă și care împiedică Macedonia de Nord să înceapă negocierile de aderare la UE. Comisia Europeană recomandase deschiderea tratativelor încă din 2020, dar s-a lovit de opoziția Bulgariei, aflată într-o lungă dispută cu Macedonia de Nord despre istorie, limbă și soarta minorității bulgare din această țară.

Macedonia de Nord deține statutul de țară candidată la UE de 17 ani.

Sofia, care este membră a Uniunii Europene din 2007, a insistat ca Macedonia de Nord să recunoască oficial că limba sa are rădăcini bulgare, să recunoască în Constituție existența unei minorități bulgare și să renunțe la ceea ce Sofia califică drept „discurs al urii” împotriva Bulgariei.

Macedonia de Nord a spus că nu-și negociază identitatea națională și limba.

Guvernul premierului Kiril Petkov a fost demis de parlament pe 22 iunie, fiind acuzat tocmai că ar fi ignorat interesele naționale ale Bulgariei, insistând asupra ridicării acestui veto.

Schimbarea poziției a Bulgariei în acest moment nu aduce perspectiva aderării mult mai aproape de Skopje, pentru că parlamentarii bulgari și-au menținut dreptul de a întrerupe oricând negocierile de aderare.

XS
SM
MD
LG