Linkuri accesibilitate

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România: singura dezbatere electorala este organizată de președintele Iohannis


București, primul tur al alegerilor prezidențiale, 10 noiembrie 2019
București, primul tur al alegerilor prezidențiale, 10 noiembrie 2019

În cursa prezidențială pentru președinția României au rămas doi candidați, președintele Klaus Iohannis (care a câștigat primul tur cu peste 37% din voturi) și lidera social-ddemocrată Viorica Dăncilă dar pentru a doua oară, după alegerile din 2000, între cei doi candidați nu va avea loc o dezbatere. Confruntarea a fost respinsă de președintele Klasu Iohannnis pe motiv că d-na Dăncilă, ca fost premier, „a fost parte activă a tuturor mîrlăniilor PSD-iste”.

Marți seară însă președintele organizează o dezbatere la București cu jurnaliști, formatori de opinie și politologi, invitați de staff-ul său de campanie. Într-un interviu cu Europa Liberă, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și membru al echipei de campanie a lui Klaus Iohannis, a explicat că cei aleși să-i pună întrebări președintelui, sunt oameni cu cotă mare de încredere, indiferent dacă sunt de la instituții cu audiență mai mare sau mai mică”.

Interviul cu Rareș Bogdan, aici.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe din România a trimis 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea „VOTAT” pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce, la primul tur au votat peste 600.000 de români stabiliți peste granițe.

Numărul buletinelor de vot trimise pentru turul al doilea este cu mult peste estimarea oficială a românilor care trăiesc în străinătate (700 de mii înregistrați) dar s-a făcut în baza estimărilor reprezentanțelor diplomatice. Inoficial se estimează că aproape 5 milioane de cetățeni români trăiesc în afara granițelor.

Și la turul al doilea rămâne același număr de secții în străinătate, 835. Diaspora poate vota trei zile, începând cu vineri 22 noiembrie, în România, al doile tur al alegerilor are loc duminică, 24 noiembrie.

Mai multe aici.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG