Linkuri accesibilitate

Din Arhiva istorică a Europei Libere - In memoriam Doina Cornea (1929-2018)


„Oameni, destine, istorie”, o emisiune de Mircea Iorgulescu.

Oameni, destine, istorie.

9 mai 1999

Doina Cornea

Realizator: Mircea Iorgulescu.

„Invitatul emisiunii de astăzi este Doina Cornea. Desigur, Dna Doinea Cornea nu are nevoie de o prezentare, numele și personalitatea ei bucurîndu-se de o mare și meritată notorietate. Fiindcă este incontestabil că Doina Cornea se află, are un loc de seamă printre cele mai proeminente figuri ale vieții publice românești din acest ultim sfert al secolului XX.

Oameni, destine, istorie: Doina Cornea în dialog cu Mircea Iorgulescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:49 0:00
Link direct

Opozantă de lungă durată a regimului comunist, avînd de suportat ani de-a rîndul o severă supraveghere polițienească, izolată, pusă sub pază, reținută, interogată, anchetată, Doina Cornea nu avea și nu are acele caracteristici exterioare ce recomandă parcă de la sine un redutabil protagonist al vieții publice.

Mai întîi pentru că este femeie, o femeie fragilă ca aparență fizică, o făptură plăpîndă, retractilă și chiar sfioasă. Structural incompatibilă, s-ar părea, cu luminile tari și necruțătoare ale scenei istoriei.

În al doilea rînd fiindcă Doina Cornea a fost și a rămas străină de orice ispită vedetistică, rămânînd ea însăși, naturală, spontană, firească, directă, lipsită de afectare și de prețiozități, fără a intra vreodată într-un rol anume, fie acela chiar și rolul în care inevitabil fusese proiectată. Nimic eroic sau eroizant, nimic teatral, nimic „important”. În această discreție, în această modestie, în acest refuz al exacerbării stă, poate, adevărata forță a Doinei Cornea.

În definitiv, exacerbărilor duse pînă la grotesc a regimului comunist, ea i-a opus tocmai această simplitate adîncă și înțeleaptă a bunului simț. Un bun simț militant și neîncovoiat de persecuții sau de onoruri. Dacă pentru scrisorile ei de protest difuzate de Europa Liberă, Doina Cornea a suportat teribila apăsare a unui regim polițienesc de factură stalinistă, după căderea acestui regim ea a fost inclusă pe întîiul loc al primei formațiuni de putere instalate în România.

După numai o lună de zile, în semn de protest față de direcția acelei prime structuri de putere de tranziție, Doina Cornea avea să demisioneze. O demisie răsunătoare, dar totodată în perfect acord cu întreg sensul atitudinilor și al acțiunilor sale. Doamă Doina Cornea, fiți binevenită la această emisiune!

XS
SM
MD
LG