Linkuri accesibilitate

Din Polonia se relatează că Rusia ar fi oprit livrările de gaze naturale către această țară


Imagine generică (©Shutterstock)

Din Polonia se relatează că Rusia ar fi oprit livrările de gaze naturale către această țară.

Site-ul Onet.pl susține că oprirea livrărilor ar fi fost confirmată neoficial de surse din guvernul polonez și compania de stat de gaze a țării PGNiG, informează BBC.

Știrea nu a fost confirmată oficial, dar ar fi prima dată că Gazprom ar opri livările de gaze spre o țară a Uniunii Europene, pe fundalul invaziei rusești din Ucraina și a sancțiunilor internaționale drastice impuse Moscovei din acest motiv.

Compania poloneză de stat PGNiG cumpără aproximativ 60% din gazul rusesc importat de Polonia, livrat de Gazprom prin conducta Yamal.

Dacă livrările au fost într-adevăr suspendate în mod deliberat de către Gazprom, nu ar fi o problemă imediată pentru Polonia, deoarece depozitele sale subterane sunt pline în proporție de circa 70%, iar consumul de gaze este oricum redus, odată cu apropierea verii.

Polonia intenționează să oprească importul de gaz rusesc până la sfârșitul anului, când expiră contractul său de furnizare pe termen lung cu Gazprom și o nouă conductă care livrează gaze din Norvegia intră în funcțiune.

Proiectul Baltic Pipe are capacitatea de a înlocui livrările rusești prin conducta Yamal.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG