Linkuri accesibilitate

Diplomați străini acreditați la Moscova l-au comemorat pe politicianul Boris Nemţov, la cinci ani de la asasinare


O femeie depune flori la locul unde a fost împuşcat mortal Boris Nemţov. 27 februarie 2020

Diplomați străini au depus flori astăzi pe podul de la Moscova, unde politicianul de opoziție rus Boris Nemţov a fost împușcat fatal în urmă cu cinci ani.

Adjunctul șefului de misiune al Ambasadei Statelor Unite la Moscova, Bart Gorman, și ambasadorii mai multor țări europene s-au numărat printre cei care au marcat aniversarea uciderii lui Nemtsov la 27 februarie 2015.

Bart Gorman a cerut autorităților ruse să-i găsească pe cei care au ordonat uciderea lui Nemţov.

Boris Nemțov a fost viceprim-ministru în timpul președinției lui Boris Elțin și a devenit unul dintre cei mai de seamă adversari ai lui Putin. El a fost împușcat pe 27 februarie 2015, în timp ce se plimba cu prietena sa în centrul Moscovei în apropiere de Kremlin. Avea 55 de ani.

Crima a trezit un lanț de proteste ale societății civile și i-a determinat pe mulți să reflecte asupra a ceea ce ar putea deveni Rusia dacă ascensiunea sa meteorică în anii 90 ar fi continuat - dacă el, și alții ca el, ar fi ajuns la putere la sfârșitul deceniului, mai degrabă decât Vladimir Putin și alții, care au rădăcini în serviciile de securitate sovietice.

În iulie 2017, o instanță din Moscova i-a găsit vinovați de uciderea lui Nemţov pe cinci ceceni pe care instanța i-a condamnat la pedepse lungi de închisoare.

La Praga astăzi o piață în care se află Ambasada Rusiei la Praga va fi redenumită oficial după Nemţov. Alte orașe au întreprins deja mișcări similare.

Pe 29 februarie, la Moscova este anunțat un marș în amintirea lui Nemțov, pe care autoritățile capitalei ruse l-au autorizat.

XS
SM
MD
LG