Linkuri accesibilitate

Directorul ANSP, Nicolae Furtună le cere moldovenilor să stea acasă de Paștele Blajinilor (Radio Moldova)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

RISE Moldova publică o investigație despre un afacerist moldovean, un ucrainean și un francez care au orchestrat una dintre cele mai importante privatizări, cu iz de tutun, făcute pe ultima sută de metri de fosta guvernare democrată. În material se scrie că acum un an, tot ei au preluat și controlul asupra companiei care deține în concesiune rețeaua de gări auto din țară, iar doi dintre ei – moldoveanul și ucraineanul – au mai preluat duty-free-urile lui Șor, dar și alte afaceri ale familiei fostului primar de Orhei.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, citat de TVR Moldova, este de părere că actualul Guvern condus de Ion Chicu nu va mai reuși să obțină cea de-a treia tranșă din susținerea macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană. Deputatul european se arată sceptic că executivul va reuși să obțină și a doua tranșă. „Cred că actualul Guvern, din cauza întârzierilor din măsurile de reformă nu va reuși să obțină cea de-a treia tranșă. Cu privire la cea de-a doua, răspunsul sincer este nu știu, poate vor reuși să o obține, poate o vor pierde, dar oricum faptul că vor pierde a treia tranșă este un mare eșec și produce suferință pentru cetățenii Republicii Moldova care nu mai pot fructifica efectele acestor resurse”, a declarat Siegfried Mureșan.

Radio Moldova îl citează pe directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună care face un apel către cetățeni să stea acasă în acest weekend, când în cimitire se va face Paștele Blajinilor. De altfel, spune Furtună, aceasta ar putea fi penultima vizită la cimitir pentru unii. „Vorbesc foarte responsabil, eu înțeleg ce zic. Din păcate, trebuie să zic lucrul ăsta, pentru că alt mesaj nu mai am, pentru că mesajele au fost contradictorii între autorități și biserică”, a declarat Nicolae Furtună.

Cotidianul îl citează pe directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, care afirmă că Republica Moldova trebuie să revină la restricții în contextul pandemiei COVID-19, însă, de această dată oamenii ar trebui să primească mesaje pozitive, cum ar fi exemplul țărilor în care restricțiile au fost respectate, iar acum rezultatele pozitive sunt vizibile. În opinia expertului, creșterea numărului de infectări cu COVID-19 din ultimele zile confirmă cel puțin 2 lucruri și anume că măsurile restrictive în perioada stării de urgență, deși dureroase, au avut un anumit efect și că relaxarea restricțiilor a fost totuși prematură, în condițiile unei nepăsări „aproape suicidale din partea moldovenilor”.

Ce caută Garda de Onoare pe Piața Roșie? – se întreabă Petru Grozavu într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. Autorul scrie despre anunțul că Igor Dodon va trimite la Moscova 75 de militari din corpul Gărzii de Onoare a Armatei Naționale, pentru defilare pe Piața Roșie în cadrul paradei militare din 24 iunie, consacrată victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. El se arată revoltat că asta se întâmplă în mijlocul unei pandemii. „Că riscă Rusia cu militarii ei, e treaba Rusiei. Dar noi de ce să riscăm cu ai noștri? Ca să-i menajăm slugărnicia lui Dodon față de Putin?!”, afirmă Grozavu.

Plecarea lui Dodon la Moscova este încă o confirmare a faptului că este pudelul lui Putin care execută imediat comenzile date de stăpân, scrie Anatol Șalaru, citat de Timpul. Această vizită nu va aduce nimic Republicii Moldova, consideră autorul. El subliniază că ajutoarele trimise de România și chiar cele trimise de Ungaria au venit pe o platformă de colaborare cu NATO. „Dodon continua să fie Dodon, sperând că făcând o poză cu Putin va câștiga un nou mandat. Un surogat de președinte mereu cu telefonul la ureche pentru a primi ordine de la Kremlin”, afirmă Șalaru.

TV8 citează o doctoriță din capitală care se arată revoltată de inconștiența oamenilor, care nu respectă măsurile de protecție împotriva Covid – 19 și în plină pandemie își pun viața în pericol, luând cu asalt piața. Marcela Chilianu, șefa Serviciului Epidemiologic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, subliniază că oamenilor nu le pasă de propria sănătate și a publicat o fotografie făcută la Piața Centrală, unde era aglomerație iar mulți dintre cumpărători nu purtau măști. „Un doctor dezamăgit”, a fost mesajul medicului.

XS
SM
MD
LG