Linkuri accesibilitate

Disjuncția de interese între liderii partidelor la guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu (știripesurse.ro)


Comemorarea zilei de 28 iunie 1940 (Evenimentul zilei).

Evenimentul zilei e cam singura publicație cu vizibilitate care se referă la comemorarea zilei de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică. La Chișinău au fost depuneri de flori la piatra comemorativă instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, dar și un protest al organizaţiilor unioniste în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, unde s-a cerut retragerea trupelor ruseşti din Transnistria. Știrea îl citează pe istoricul Anantol Petrenco cu un fragment din cele declarate la postul național de radio. El a vorbit despre consecințele anexării Basarabiei: „Aici au fost aduşi etnici ruşi, ucraineni, care au schimbat proporţiile populaţiei pe criteriul etnic şi acum îşi păstrează nişte comunităţi cu nişte cerinţe de a oficializa limba rusă a doua limbă de stat în Republica Moldova, cu păstrarea şi susţinerea acestui regim separatist de la Tiraspol”. Se amintește și că „în 2010, printr-un decret al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar, însă, în urma unei sesizări din partea comuniştilor, decretul a fost anulat două săptămâni mai târziu de Curtea Constituţională”.

Un articol publicat pe site-ul stiripesurse.ro vorbește despre disjuncția de interese care se conturează tot mai mult între liderii celor două partide aflate în coaliție la guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. Cel de-al doilea pare să fie beneficiarul conjuncturii create de condamnarea penală cu executare încasată în primă instanță de liderul PSD. Tăriceanu și-ar pregăti atent trambulina către alegerile prezidențiale. Deocamdată își întărește partidul prin racolări. Îl avantajează și faptul că PSD întârzie să-și anunțe candidatul la prezidențialele de anul viitor. Dacă el va fi Liviu Dragnea, și Dragnea va primi o condamnare definitivă înaintea alegerilor, cel mai probabil președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va deveni candidatul firesc al coaliției.

Pe site-ul jurnalistii.ro, Flavius Maxim dezvoltă un scenariu destul de sumbru, pe care îl și anunță ca „suma tuturor fricilor noastre din domeniul cel mai sensibil al României, și anume economia”. „Actualele acțiuni economice ale SUA (taxe pentru importuri) reprezintă doar preludiul unui război economic în toată regula, declanșat de SUA, cu scopul evident de revigorare a propriei economii. Din cauza acestui conflict, Europa va fi vătămată puternic: multe firme europene își vor reduce activitatea, ba chiar se vor închide”, scrie Maxim. Euro va pierde în fața dolarului, milioane de români aflați la muncă în străinătate vor reveni în țară, unde guvernul va trebui să le poată oferi locuri de muncă unor oameni deja obișnuiți cu alte condiții de trai și de activitate. Or, „Pe fondul lipsei de încredere a populației în politicienii români de până acum și a dorinței de schimbare a României în pași cât mai rapizi, se vor naște/revigora atunci și o serie de formațiuni politice populiste și/sau extremiste care vor forma majoritatea parlamentară în urma alegerilor legislative din 2020”.

XS
SM
MD
LG