Linkuri accesibilitate

Diversiune fatală


În abundența de azi a informațiilor e ușor să fii înșelat. Ar putea fi chiar mai ușor în spațiul dezinformării.

„Mă voi gândi mâine la asta” - ați citat-o la un moment dat în viață pe Scarlett O’Hara, căutînd un mod de a evita o problemă? Dacă da, atunci ați căzut victimă propagandei occidentale, potrivit instituțiilor pro-Kremlin.

Diversiune la modă

A da vina pe Rusia pentru tot ce e în neregulă în Occident e o bună tehnică de diversiune, susțin inistituțiile pro-Kremlin. Unul din pretextele pentru a face asta, spun ele, a fost raportul Parlamentului European despre ingerința Kremlinului în alegerile europene și americane. În ciuda unei documentări temeince a interferenței și amestecului, guvernul rus a negat în mod repetat orice responsbilitate. A mers însă de asemenea mai departe. Instituțiile pro-Kremlin încearcă să convingă audiența că a da vina pe guvernul rus pentru orice e la modă acum în Occident.

Aceeași poveste e aplicată unor țări anume. Președintele francez Macron, susțin instituțiile de dezinformare, vrea și el să ne zăpăcească - atunci când acuză Kreminul că a hackuit alegerile și a amplificat protestele vestelor galbene, ca să ne distragă atenția de la protestele în sine.

În fine, e clar că acuzînd Rusia că a orchestrat otrăvirea lui Skripal Marea Britanie pur și simplu nu vrea să se ocupe de problemele legate de Brexit, spun instituțiile pro-Kremlin.

Diversiunea e o parte esențială a schemei de dezinformare. La fel și a da vina pentru diversiune pe partea opusă în discuție. Când instituțiile pro-Kremlin acuză Occidentul de diversiune, distrag atenția audiențelor lor de la alte chestiuni. Diversionistul pretinde a că e el însuși victima diversiunii, și voilà, confuzia și haosul sînt create! Despre asta e vorba în diversiune.

Diversiune virală

Cu mai puțin de trei săptămâni până la algerile prezidențiale ucrainene, campania de dezinformare pro-Kremlin e în plină desfășurare. Scrutinul ucrainean rămâne o fixație constantă pentru televiziunea de stat din Rusia, care relatează aproape zilnic cum, în loc să se miște spre Europa, Ucraina s-a împotmolit în prezentul ei șovin sau revine la trecutul ei nazist, cum extermină limba rusă, și cum, dacă actualul președinte este reales, va deveni o republică bananieră. Și dacă nu va fi reales, el va fugi din țară. Pregătirile sînt în curs, avertizează dezinformarea pro-Kremlin, atît prin instituțiile sale cît și pe social media, în timp ce tema fugii președintelui Poroșenko de demonstrații, confruntări și din țară se răspîndește în sfera Twitter rusească.

În orice caz, potrivit presei pro-Kremlin, păpușarii occidentali din Ucraina sînt liberi să conducă. Mesajele de dezinformare despre orchestrarea occidentală a politicii din Ucraina, începînd cu Euromaidanul, au devenit ceva obișnuit pentru media Pro-Kremllin. Acum ele sînt reciclate de urgență înaintea alegerilor. Toate acestea pentru a sprijini o temă mai largă, anume că puterea oamenilor de a alege în mod democratic este o iluzie, și pentru a pune sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei.

În acelați timp, viitoarele alegeri nu au distras mașinăria de dezinformare pro-Kremlin de la a răspândi pretenții nefondate despre alte eșecuri ale guvernului ucrainean. Săptămâna asta am aflat că autoritățile ucrainene sînt prea proaste ca să poată face față epidemiei de pojar din țară. S-a spus că epidemia amenință nu numai viața copiilor ucraineni, ci și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Astfel încît, pentru ca să sară în ajutor, dezinformatorii au sugerat folosirea de vaccinuri făcute în Rusia. S-a relatat că nu se poate conta pe vaccinurile europene și americane, din moment ce sînt fabricate în infamul laborator Lugar (același laborator de unde au venit țânțarii toxici). Georgieni însă trebuie să se teamă de ceva încă și mai rău, potrivit surselor pro-Kremlin, din moment ce ONU și o organizație parteneră răspîndesc în mod deliberat virusul HIV în țară, și pun la cale un genocid georgian.

Pseudo diversiune

În realitate, în timp ce Ucraina se confruntă într-adevăr cu o epidemie de pojar, guvernul a luat mai multe măsuri pentru a o stopa, UE n-are nici o intenție să suspende regimul liberalizat de vize, iar ONU și partenerii ei sînt angajați în prevenirea bolii SIDA.

În plină febră dezinformatoare e sănătos să ne reamintim că epidemiile de pojar se declanșează parțial din cauza campaniilor anti-vaccinare, alimentate de falsa credință pseudo-științifică potrivit căreia prevenirea e mai rea decît boala - o dezinformare pe care trollii ruși de la Agenția de Cercetare a internetului au ajutat-o să prolifereze pe Twitter.

Toate lumea are nevoide de o distragere din când în când. Toate bune și frumoase cît timp când nu ne lăsăm distrași de la adevăr, pentru că asta ne poate fi fatal.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG