Linkuri accesibilitate

Doctorul georgian care ar fi trecut ilegal „granița” cu Osetia de Sud a fost eliberat din închisoare


Vazha gaprindașvili
Vazha gaprindașvili

Doctorul georgian Vazha Gaprindașvili a fost eliberat din închisoare în regiunea separatistă a Georgiei, Osetia de Sud. Gaprindașvili, președintele asociației ortopezilor și traumatologilor din Georgia, a fost eliberat sâmbătă, după ce a fost „grațiat” de președintele de facto al Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov. Vorbind la scurt timp după eliberare, doctorul a spus că este „foarte emoționat”, și le-a mulțumit celor care s-au raliat să solicite eliberarea sa.

Gaprindașvili a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare la 20 decembrie, pentru că ar fi trecut ilegal așa zisa „graniță” a regiunii. El a insistat să nu încalce nicio lege, întrucât Osetia de Sud este parte a teritoriului recunoscut internațional al Georgiei.

Sătenii georgieni care locuiesc în apropierea zonei de demarcație cu regiunea separatistă sunt deseori reținuți pe motive similare. Însă detenția medicului - o figură locală de mare anvergură - a atras atenția a sute de personalități, politicieni și organizații pentru drepturile omului care au cerut eliberarea sa. Guvernul Georgiei, Statele Unite și grupul pentru drepturile omului Amnesty International au solicitat eliberarea medicului și redeschiderea tuturor punctelor de trecere de-a lungul așa zisei „granițe” cu Osetia de Sud.

XS
SM
MD
LG