Linkuri accesibilitate

„Dodon nu are nicio șansă la vot”, de aceea va recurge la furtul la urne (Iulian Chifu/Adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Analiștii români mizează pe o victorie a Maiei Sandu duminică, în turul al doilea al prezidențialelor, socotind că metodele dure aplicate fără perdea, în campanie, de Igor Dodon enervează deja pe aproape toată lumea. În Republica Moldova, spun ei, alegătorii nu mai sunt atât de creduli.

„Dodon nu are nicio șansă la vot”, de aceea va recurge la furtul la urne și la cumpărarea de voturi, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. Semnul că e disperat ar fi convocarea, pentru două săptămâni, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de la ora 9 la 23, a așa-numiților titușki, „structuri paramilitare ad hoc ale represiunii împotriva protestelor de stradă”, alcătuite din veteranii Armatei Sovietice şi foștii luptători în Afganistan. În plus, ingerința Moscovei se manifestă, scrie Chifu, fără fereală. Ca și în Belarus, Putin a asigurat „finanţarea experţilor ruşi, a serviciilor de informaţii ruse FSB, SVR şi mai ales GRU prezenţi la Chişinău şi (…) desfăşurarea pe teren a capabilităţilor ruse de intelligence şi război informaţional”. Inundarea pieței cu teme false care o acuză pe Maia Sandu de tot felul de „năzbâtii”, cum ar fi legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, spune Chifu, s-a izbit de înțelepciunea candidatei pro-europene de a nu intra în joc. „A învăţat că nu orice temă se ridică de jos, pentru că rişti să te murdăreşti cu ea. Cu atât mai mult dacă eşti o doamnă”. Duminică va fi însă greu și rezultatul e pe muchie de cuțit. Din diaspora ar trebui să vină de două ori mai multe voturi, se mai arată în Adevărul.

Ion Gaidău (blogurile Adevărul) remarcă și el sprijinul acordat de Moscova, pe care-l aseamănă cu cel destinat lui Lukașenka în Belarus, unde, se știe, Putin „a trimis «consilieri»(…), a acordat un împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi a promis ajutor militar”. Nu întâmplător, arată Ion Gaidar, în zilele acestea Ministerul de Externe rus s-a raliat atacurilor lui Dodon față de diaspora (”electoratul paralel”), invocând transporturi organizate și finanțate ale alegătorilor din diaspora la centrele de vot din străinătate.

G4Media oferă o mostră de discurs de campanie marca Dodon : „oponenții noștri (…) au întrecut orice limită, până nu primesc înapoi la bot, nu înțeleg. Trebuie să fim duri”, a spus Dodon. Ziare.com pomenește alte declarații, făcute în scuarul Teatrului Național, în prezența a circa o mie de susținători. Aici, a făcut apel la simbolul Ștefan cel Mare, despre care a spus că își rezolva problemele de putere trăgându-i în țeapă pe boieri ( !). În rest a susținut că „ei”, adică socialiștii, au făcut o campanie curată, cinstită, au dus greul în perioadă de pandemie, secetă majoră, au asigurat salariile și pensiile, iar acum, „o mână de ONG-iști vrea să ne dea jos prin minciună, prin spaimă, prin manipulări, prin fake-news în fiecare zi”.

Și experți moldoveni deplâng tipul de campanie al lui Igor Dodon. Istoricul Sergiu Musteață, intervievat de Silviu Miloiu (dialogul apare tot pe blogurile Adevărul) se referă și la participarea foarte slabă a tinerilor la vot, dar adaugă că, de fapt, nimeni nu știe câți tineri vor mai fi rămas în acestă țară.


XS
SM
MD
LG