Linkuri accesibilitate

„Dodon să se ducă la Moscova pe 24 iunie cu cei 2.000 de militari din fosta Armată a 14-a rusă” (Deputatul Iurie Reniță, JURNAL TV)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

AGORA, ca și numeroase alte portaluri, îl citează pe premierul Ion Chicu care a cerut, în cadrul ședinței din 3 iunie a Guvernului, să fie pregătit un proiect de decizie al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de închidere a Pieței Centrale din Chișinău.

„După ridicarea stării de urgență, - a spus premierul citat de portal - am anulat mai multe restricții. Ca efect, crește numărul de cazuri de infectare cu COVID-19. Din păcate, marea parte a cetățenilor nu respectă regulile. Din 1 iunie s-au redeschis și piețele din Bălți și Chișinău. La Piața Centrală, oamenii parcă nici n-au auzit de virus. Toți cumpără cănuțe și străchinele pentru Blajini”, a remarcat cu ironie Ion Chicu.

  • Tot AGORA reține afirmația liderei PAS, Maia Sandu, potrivit căreia orice dialog cu PSRM este exclus. „Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”, a subliniat Maia Sandu, într-o emisiune la postul național de televiziune. Întrebată dacă un astfel de dialog ar fi posibil cu deputații din Partidul Șor sau din grupul Pro Moldova, fosta șefă a Guvernului a spus că singura soluție bună ar fi alegerile parlamentare anticipate.
  • Analistul politic Ruslan Șevcenko sugerează , pe AVA.MD, că președintele Igor Dodon a pus la cale un nou plan de acțiuni, care i-ar permite să nu piardă controlul puterii până la alegerile prezidențiale. Și ar fi vorba de revenirea la starea de urgență sub un pretext simplu, cum remarcă autorul, ca mugetul de vacă – cetățenii nu respectă restricțiile”. Iar asta i-ar permite lui Dodon să țină deoparte Parlamentul tot mai șubred în acest moment, ba chiar să și amâne, în caz de necesitate, alegerile prezidențiale, invocând un al doilea val pandemiei de COVID-19.
  • COTIDIANUL îl citează pe vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care acuză sistemul medical de falsificarea testului la COVID-19 pentru o angajată a fracțiunii parlamentare a Platformei DA. Potrivit deputatului Platformei DA, testul repetat a fost negativ, iar primele rezultate nu au mai ajuns la persoana în cauză. El îl învinuiește pe președintele Igor Dodon că utilizează sistemul medical pentru a bloca activitatea Parlamentului. „Facem apel la toți deputați să conștientizeze că sunt manipulați de Igor Dodon, care încearcă să-și păstreze cu orice preț majoritatea șubredă și guvernul său docil. Chiar cu prețul pierderii finanțării facile din partea UE”, afirmă Slusari.
  • „Dodon să se ducă la Moscova pe 24 iunie cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a”, a declarat pentru JURNAL TV deputatul Iurie Reniță. În opinia sa, acest gest este o provocare politică, care compromite Armata Națională.
  • NEWSMAKER relatează că spitalul raional de la Taraclia, unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus, este supraaglomerat și, în lipsa locurilor, unii dintre aceștia sunt plasați pe coridoare. În ultima săptămână, situația cu incidența COVID-19 s-a agravat brusc la Taraclia, a declarat directorul instituției, Valeriu Jelev, citat de presa regională.
  • TIMPUL) preia comentariul analistului economic Veaceslav Ioniță, care spune că situația legată de pandemia COVID-19 se agravează de la o zi la alta în Republica Moldova, iar toate măsurile întreprinse de autorități nu au făcut decât să distrugă economia, fără a rezolva problema. „Iresponsabilitatea politicului, incompetența guvernului și neglijența tuturor cetățenilor ne-a adus acolo unde suntem. După două luni de carantină avem: sute de afaceri falimentate, mii de oameni și-au pierdut locul de muncă, zeci de mii au rămas fără venituri sau cu venituri reduse, bugetul de stat a ratat 2,3 miliarde lei doar în lunile martie-aprilie”, subliniază expertul de la IDIS Viitorul.
  • Prezent în platoul TV8 liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că este pe cale să-și finalizeze propriul proiect prezidențial, pe care-l va prezenta cetățenilor atunci când va candida. El a reafirmat că nu va renunța să candideze la viitoarele prezidențiale, dar a evitat un răspuns direct atunci când a fost întrebat dacă ar fi dispus să o susțină pe lidera PAS, Maia Sandu, în cazul în care ea va ajunge în turul II. De asemenea, Năstase s-a pronunțat împotriva unor alegeri parlamentare anticipate acum, când R.Moldova se confruntă cu criza COVID-19.
  • Refuzul Guvernului și a Președinției de a accepta Legea ONG-urilor reprezintă, probabil, o tentativă de „răzbunare” împotriva partenerilor R.Moldova din Occident, a declarat, într-o emisiune la TVR MOLDOVA, deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu. Acesta nu vede nicio altă logică pentru care cineva s-ar putea împotrivi acestui proiect de lege. El și-a mai îndemnat foștii colegi din PDM să dea dovadă că țin cu parcursul european al R.Moldova.
  • ZIARUL DE GARDĂ scrie că un birou de avocați din Ucraina solicită Guvernului de Chișinău să achite, în decurs de trei zile, compensații în valoare de aproximativ 20,5 milioane de dolari clientului lor, Igor Ciuico, fost acționar al băncilor comerciale Moldindconbank și Agroindbank. Potrivit cererii semnate de avocații ucraineni, în cazul în care Guvernul de la Chișinău nu va examina și nu va da curs solicitării în trei zile de la data recepționării, avocații vor recurge la un arbitraj internațional, iar suma compensației se va ridica la 250 de milioane de dolari, notează portalul.

Igor Ciuco ar fi deținut în 2016 la Moldindconbank 4,25% din acţiuni și ar fi avut conexiuni cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Solicitați de Ziarul de Gardă, care analizează situația creată, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au spus că, deocamdată, o astfel de cerere nu a fost recepționată, însă, în cazul în care va fi, solicitarea va fi examinată conform cadrului legal național. Dar, cum a remarcat un consilier al premierului moldovean, „e cel puțin ciudat că au așteptat mai bine de 2 ani, ca să formuleze această adresare”.

  • ZIARUL NAȚIONAL scrie că liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu, a revenit din Cehia și spune că are „forțe noi” și mai ales - „idei noi”. Citat de portal, Candu susține că nu e „mare lucru” să fie demis Guvernul Chicu, dar marea provocare e învestirea unui nou executiv. El a mai spus că este gata să-l sprijine „chiar și pe Andrei Năstase în funcția de prim-ministru”, cum menționează portalul. „Noi vom fi deschiși și flexibili pentru orice opțiune. Am auzit că Andrei Năstase vrea să fie prim-ministru. Nu este nicio problemă, îl votăm pe dumnealui. Contează care este echipa guvernamentală, contează ce va face acest guvern”, a spus Andrian Candu.
  • Într-un interviu pentru ZIARUL NAȚIONAL (ziarulnational.md, 200603), Igor Munteanu spune că Platforma DA va pregăti o moțiune pentru demiterea Guvernului Chicu, dar o va depune „doar atunci când vor exista toate circumstanțele necesare și suficiente pentru înlocuirea actualului Guvern cu unul solid. El recunoaște că opoziției i-ar fi mai comod să privească dintr-o parte „cum se duce la fund acest Guvern impotent”, dar, în actuala situație de criză, „o asemenea tactică ar fi lașă, ar însemna să rămânem în cochiliile noastre de politicieni de paradă, așteptându-ne ca alții să rezolve problema, iar noi să ieșim îmbrăcați la frac și gata de puși la icoane, ca să rupem aplauzele admiratorilor”.
XS
SM
MD
LG