Linkuri accesibilitate

Donald Trump amână reuniunea G7 din iunie în septembrie dar spune că ar trebui schimbat formatul ei „învechit”


Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump

Președintele american Donald Trump a declarat că va amâna reuniunea la nivel înalt G7 de anul acesta din iunie pentru luna septembrie dar a mai spus că este un format „învechit” care nu corespunde realității de astăzi. În opinia lui Trump, la summit ar trebui să mai participe Rusia și Coreea de Sud, Australia și India.

Din G7 fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, Japonia, Italia și Canada. Restul țărilor menționate de președintele american fac parte din G20 – format extins al G7 (care până în 2014 era G8, cu participarea Rusiei, exclusă din grup după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea).

Declarația lui Trump vine după ce cancelara Germaniei, Angela Merkel a fost prima lideră din G7 care vineri, a refuzat invitația de a participa „în persoană” la summitul din Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus. Intenția lui Trump era de a organiza acest summit la Washington si Camp David, cu participarea „în persoană” a liderilor, pentru a semnaliza o „revenire la normalitate”.

Premierul britanic Boris Johnson declarase că un summit „în persoană” este de dorit într-un „viitor apropiat” în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron se declarase dispus să călătorească la Washington, dacă „vin și ceilalți lideri”.

Statele Unite rămân țara cea mai lovită din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 1,7 milioane de cazuri de contaminare și peste 100 de mii de decese legate de Covid-19.

XS
SM
MD
LG