Linkuri accesibilitate

Două jurnaliste din Belarus, condamnate la doi ani de închisoare după ce au relatat în direct de la un miting


Jurnalistele Belsat TV Katiarina Andreieva și Daria Ciulțova, după aflarea sentinței. 18 februarie 2021

Două jurnaliste din Belarus care lucrează pentru postul de televiziune prin satelit polonez BELSAT au primit ceea ce avocații lor au numit o pedeapsă „absurdă” de doi ani de închisoare pentru că au relatat în direct dintr-un miting de la Minsk din noiembrie.

Astăzi judecătoarea Natallia Buhuk de la tribunalul districtual Frunze din capitala Belarusului le-a condamnat pe Katiarina Andreieva și Daria Ciulțova, considerându-le vinovate de „organizarea de evenimente publice care vizează perturbarea ordinii civile”.

Cele doua jurnaliste în ultima lor declarație din sala de judecată au respins din nou acuzațiile împotriva lor, numindu-le motivate politic, pentru că ele se aflau la protest pentru a relata despre desfășurarea evenimentelor, nefiind participante la ele.

Andreieva a cerut „eliberarea imediată” a ei, a colegei ei și a „tuturor prizonierilor politici din Belarus”.

Cele două jurnaliste au fost arestate pe 15 noiembrie, în timp ce relatau live de la un miting de la Minsk, în memoria lui Raman Bandarenka, tânăr care a murit din cauza rănilor suferite după ce a fost bătut de un grup de agresori mascați - despre care activiștii pentru drepturile omului spun că ar fi apropiaţi autorităților.

Lidera opoziției Svietlana Țikhanovskaia le-a lăudat pe cele două jurnaliste, într-un tweet publicat după pronunțarea sentințelor împotriva lor.

Organizațiile pentru drepturile omului din Belarus le consideră pe cele două jurnaliste drept „prizonieri politici” și au cerut eliberarea lor imediată și retragerea tuturor acuzațiilor împotriva lor.

Masivele proteste din Belarus au fost declanșate de faptul că în urma alegerilor prezidențiale din 9 august 2020, Alexandr Lukașenka a obținut un nou mandat de președinte. Protestatarii susțin că alegerile au fost fraudate masiv și că ele au fost câştigate de candidata opoziţiei Svetlana Țihanovskaia.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka, în vârstă de 66 de ani, ca lider legitim al Belarusului și au impus sancțiuni împotriva regimului său.

Previous Next

XS
SM
MD
LG