Linkuri accesibilitate

Două capete de acuzare împotriva lui Donald Trump: abuz de putere și obstrucționarea Congresului


Membrii democrați din Camera Reprezentanților anunță acuzațiile aduse lui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Membrii democrați din Camera Reprezentanților anunță acuzațiile aduse lui Donald Trump

Membrii democrați ai Camerei Reprezentanților din Statele Unite au prezentat două capete de acuzare împotriva președintelui Donald Trump: abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Cele două articole ar putea fi folosite în Senat, unde ar urma să se decidă eventuala suspendare din funcție a președintelui american.

Jerry Nadler, președintele Comitetului Judiciar al Camerei, a declarat că președintele republican „se consideră ca fiind deasupra legii”.

La începutul zilei, președintele Trump, care este acuzat că a blocat un ajutor militar pentru Ucraina din motive politice interne, a replicat într-un mesaj pe Twitter că a nu a greșit niciodată și că suspendarea unui președinte cu palmaresul său ar fi o „nebunie politică”.

Camera Reprezentanților este de așteptat să voteze săptămâna viitoare asupra celor două capete de acuzare prezentate de democrați.

Dacă vor fi aprobate, acuzațiile ar face ca Trump să fie cel de-al treilea președinte american care va fi pus sub acuzare și cazul ar urma să fie judecat în Senat.

Cu toate acestea, condamnarea și suspendarea din funcție a președintelui Trump rămân extrem de puțin probabile, fiind necesara o majoritate de două treimi, iar Senatul este controlat de Partidul Republican.

O anchetă a Congresului cu privire la Donald Trump a început pe 24 septembrie și s-a concentrat asupra faptului că președintele a căutat ajutor străin pentru beneficii politice personale.

Un apel telefonic din 25 iulie între președintele Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este punctul central al anchetei. În timpul convorbirii, președintele Trump i-ar fi cerut președintelui ucrainean să-l investigheze pe fostul vicepreședinte democrat Joe Biden și pe fiul său, Hunter, care fuseseră membri ai consiliului de conducere al unei firme energetice ucrainene.

În schimbul acestor investigații, democrații spun că Donald Trump a promis 400 de milioane de dolari pentru ajutor militar – bani care au fost deja alocați de Congres – și întrevedere la Casa Albă cu președintele ucrainean.

Republicanii din Camera Reprezentanților spun că dovezile adunate nu sunt suficiente pentru declanșarea procedurilor de punere sub acuzare a președintelui și că ar fi de fapt o încercare a democraților de a modifica rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG