Linkuri accesibilitate

Dragoș Tudorache (Renew Europe): „Relația UE cu partenerii nu se bazează nici pe cerșit, nici pe relații personale”


Duminică, 15 noiembrie are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă președintele Igor Dodon, independent susținut de socialiști și lidera PAS, Maia Sandu. Europa Liberă continuă seria interviurilor electorale despre impactul acestor alegeri.

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova Dragoș Tudorache i-a felicitat pe Maia Sandu și Igor Dodon, cei doi candidați care merg mai departe în cursa prezidențială din Republica Moldova.

Europarlamentarul crede că rezultatul din 1 noiembrie este unul bun pentru democrație iar un al doilea tur de scrutin le oferă celor doi finaliști ocazia de a pune și mai clar în fața electoratului viziunile lor despre viitorul, opțiunile și direcția Moldovei.

Dragoș Tudorache sugerează cum pot Maia Sandu și Igor Dodon să-și legitimizeze pe deplin mandatul în aceste vremuri dificile.

Interviul electoral cu europarlamentarul roman Dragos Tudorache
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:34 0:00
Link direct

Europa Liberă: În calitate de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, i-ați felicitat pe Maia Sandu și Igor Dodon pentru victoria lor în primul tur și ați spus că este esențial ca ambii finaliști să înțeleagă că e în interesul țării ca scrutinul de pe 15 noiembrie să fie unul cinstit și bine organizat. Ar fi suspiciuni că ar putea să fie nereguli sau fraudare a acestui scrutin?

Dragoș Tudorache: „Eu am tras acel semnal de alarmă pentru că mi se pare, și e un semnal de alarmă pe care eu l-am tras și înainte de alegeri, și în discuțiile cu autoritățile în mod direct, și în pozițiile publice pe care le-am avut și, de altfel, e un mesaj politic pe care Parlamentul European l-a dat inclusiv în textul raportului meu. Acum, în mod specific, legat de acest al doilea tur de scrutin, tentația e foarte mare, mai ales pentru cei care dețin puterea, tentația este mare să folosească puterea și aparatul de stat în propria favoare. Și tocmai de aceea am simțit nevoia să dau acest mesaj de atenționare, de avertizare către autoritățile publice de la Chișinău și către cei care exercită puterea acum – să o exercite cu foarte mare atenție și în limitele constituționale și legale, pentru că asta este prima obligație pe care o au față de cetățeni și față de societatea care i-a pus în acele funcții.”

Europa Liberă: Nesoluționarea conflictului transnistrean rămâne o mare problemă pentru Republica Moldova. Dar iată că cetățenilor din stânga Nistrului li se respectă acest drept să participe la alegeri, 42 de secții de votare sunt deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Pentru că au fost fraude la alte alegeri, cât de mult neliniștește acest aspect pentru aceste alegeri din 15 noiembrie?

Cred că autoritățile de la Chișinău au o obligație egală față de absolut toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se întâmplă ei să locuiască.

Dragoș Tudorache: „Eu cred că autoritățile de la Chișinău au o obligație egală față de absolut toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde se întâmplă ei să locuiască, să trăiască, să aleagă să-și trăiască viața, că sunt pe teritoriul Republicii Moldova, că trăiesc în Europa, în state membre din Uniunea Europeană, deci, indiferent de unde se află ei, că sunt pe teritoriul Federației Ruse sau că sunt în Transnistria. Deci, oriunde se află cetățeni moldoveni guvernul trebuie să se gândească la ei și are obligația să le ofere condiții egale de exercitare a dreptului de vot. Ceea ce nu este firesc și ceea ce autoritățile trebuie să se abțină să facă este să folosească cetățenii ca pe o masă de manevră în scopuri partinice, în scopuri subiective în procesul electoral. Și aici trebuie foarte mare atenție, atât cei doi candidați, dar și aparatul de stat din spatele celui care exercită puterea, repet, au această obligație să joace corect, după regulile legale, după regulile constituționale în felul în care organizează alegerile.”

Europa Liberă: Cum se vor construi relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană sau mai degrabă ale Uniunii Europene cu Republica Moldova după acest scrutin prezidențial?

Dragoș Tudorache: „Bineînțeles, e foarte important cum se desfășoară acest scrutin prezidențial, e importantă corectitudinea, e importantă poziționarea și reacțiile candidaților și autorităților de la Chișinău înainte, în timpul și după aceste alegeri.

Cacă acest proces electoral este unul corect, unul cinstit, (...) este un semnal de maturitate democratică.

Dacă autoritățile își fac datoria și organizează așa cum trebuie alegerile, lucru care să fie confirmat și de către observatorii pe care OSCE îi are și care observă acest scrutin, la fel cum observă și reprezentanții societății civile prin organizațiile care sunt implicate în monitorizarea procesului electoral, deci, dacă acest proces electoral este unul corect, unul cinstit, unul care se desfășoară conform regulilor constituționale ale Republicii Moldova, este un semnal de maturitate democratică, pe care noi, la nivel de Uniune Europeană, nu avem cum să-l luăm altfel decât pozitiv, indiferent cine va fi câștigătorul acestor alegeri. Noi vrem să vedem, asta ne interesează pe noi, noi vrem să vedem o manifestare democratică a dreptului cetățenilor moldoveni de a-și alege președintele. Asta ne interesează pe noi la nivel de Uniune cel mai mult și vom lucra cu acel candidat care câștigă, cum spuneam, în mod cinstit, în mod curat aceste alegeri.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că la Bruxelles nu interesează orientarea politică a candidatului care va câștiga acest scrutin în Republica Moldova, dar atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au spus că trebuie respectate și implementate prevederile Acordului de Asociere, ambii spun că e nevoie de sprijinul care vine din partea Uniunii Europene. Pe cât de accesibilă va fi asistența financiară pentru Moldova pe termen scurt, mediu și lung?

Dragoș Tudorache: „Ea va fi accesibilă atâta timp cât condiționalitățile sunt îndeplinite și cât declarațiile se transformă și în fapte. Și aici mă refer la ceea ce spuneați Dvs. înainte, la faptul că ambii candidați - și Igor Dodon, și Maia Sandu - declară sprijinul total față de Acordul de Asociere și angajamentul lor politic pentru continuarea lui. E foarte bine că fac aceste declarații.

Dincolo de declarații, eu cred că trebuie să ne uităm și la fapte, la fel lucrul pe care l-am spus continuu pe parcursul acestui an de când sunt raportor pentru Republica Moldova, pentru că eu am văzut, din păcate, de multe ori la autorități declarații politice în sensul respectării condițiilor și condiționalităților, și regulilor din Acordul de Asociere, angajamentul pentru parcursul și planurile europene, ca două zile mai târziu faptele să demonstreze altceva sau să văd declarații contradictorii a doua zi sau a treia zi din gura acelorași oficiali. Deci, eu cred că e timpul și de obicei alegerile sunt astfel de momente în care practic politicienii sunt chemați în fața cetățenilor să răspundă pentru ceea ce fac. Așa funcționează democrația și eu cred că acum cetățenii sunt chemați să judece cu mintea lor, cu inima lor care dintre politicienii aflați în fața lor și-au respectat până acum angajamentele făcute prin faptele lor și mai puțin prin vorbe. Și noi la nivel european facem același lucru.

Bineînțeles, declarațiile politice sunt foarte importante, dar ne uităm în mod concret la ceea ce se înfăptuiește, la ceea ce se implementează, iar agenda și relația între Republica Moldova și Uniunea Europeană pe viitor și modul în care noi ne vom poziționa și vom privi această relație depinde de felul în care aceste angajamente sunt și îndeplinite. Deci și asistența financiară, cea esențială pentru Republica Moldova în condițiile de criză economică prin care va trece inevitabil ca urmare a crizei de COVID-19, această asistență financiară rămâne condiționată de felul în care statul moldovean, autoritățile, guvernul, președintele își îndeplinesc angajamentele politice asumate.”

Europa Liberă: Igor Dodon făcea o declarație că, în caz dacă Maia Sandu devine învingătoarea acestor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, va fi nevoită să stea cu mâna întinsă la Occident și să cerșească bani. Occidentul dă asistență celor care cerșesc bani din partea UE, de exemplu?

D

Relația Uniunii Europene cu oricare partener privilegiat nu se bazează nici pe cerșit, nici pe vreo relație personală.

ragoș Tudorache: „Niciodată, niciodată. Relația Uniunii Europene cu oricare partener privilegiat, și Moldova este un partener privilegiat pentru Uniunea Europeană, nu se bazează nici pe cerșit, nici pe vreo relație personală sau pe efortul personal al unuia sau al altuia.

Ea se bazează pe niște principii, pe niște valori, pe niște reguli și dacă acele reguli, principii și valori sunt respectate, și sunt respectate nu doar din vârful buzelor, ci sunt respectate prin fapte concrete, palpabile, prin angajamente concrete, prin măsuri concrete pe care și le asumă un lider politic sau autoritățile din spatele lui, atunci acea relație este și materializată, dacă nu, atunci rămâne doar la nivel de vorbe. Deci, repet, Uniunea Europeană nu merge pe principiul cerșitului, Uniunea Europeană merge pe principiul parteneriatului, parteneriatului serios, solid, bazat pe reguli și eu cred că ambii candidați înțeleg lucrul acesta foarte bine, doar că unii, probabil, se prefac că nu-l înțeleg.”

Europa Liberă: Cunoașteți bine dosarul Republicii Moldova. Întârzierea reformelor îi face restanțieri pe cei de la guvernare. Dacă ar fi în câteva cuvinte să ne spuneți care reforme ar trebui să dea roade cât de curând posibil, pe care le-ați scoate în prim-plan?

Dragoș Tudorache: „În primul și în primul rând sunt cele care țin de funcționarea justiției. Justiția are un rol esențial într-o democrație, pentru că ea stă să echilibreze celelalte puteri ale statului, ea echilibrează relația dintre cetățean și stat și o justiție care nu funcționează independent, care nu este lăsată să funcționeze independent, pentru că politicul interferează constant cu ea, rezultatul este o democrație șchioapă. Și de aceea, din punctul meu de vedere personal, ca raportor, și din punctul de vedere, aș îndrăzni să spun, al Uniunii Europene, al instituțiilor europene, această reformă și completară, și finalizarea acestei reforme a justiției cu toate elementele care sunt acolo rămase restante - pe modul de funcționare și de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, pe modul de funcționare a Institutului Magistraturii, pe regulile care țin de funcționarea parchetelor, pe independența parchetelor și tot așa -, acestea sunt pe primul loc.

La fel de importante sunt și cele care țin de stabilitatea sistemului bancar, de credibilitatea sistemului bancar. Moldova, din păcate, și, o știți foarte bine, cetățenii Republicii Moldova au fost furați de un miliard de dolari, miliard despre care în continuare cetățenii moldoveni nu prea știu exact unde s-a dus, cum a fost posibil, cine a beneficiat și nu am văzut responsabili trași la răspundere în fața legii. Or, pentru credibilitatea sistemului financiar și pentru credibilitatea în fața posibililor investitori care ar fi trebuit să fie interesați să vină să investească în Moldova, un lucru esențial pentru dezvoltarea economică viitoare a țării, aceste lucruri sunt foarte interesante. Deci, aș îndrăzni, dacă e să creez un top, o ierarhie a importanței acestor angajamente și reforme și continuarea reformelor, începute de altfel, în domeniul bancar și al stabilității sistemului financiar în Moldova ar fi pe locul doi și apoi urmează toate celelalte care țin de întărirea, consolidarea mediului economic în Republica Moldova, lucru de care are nevoie Moldova astăzi.”

Europa Liberă: Pentru că aceste alegeri au loc în condiții dificile, ținând cont de această pandemie de COVID-19 și iarăși pentru că Igor Dodon a făcut aluzie că, în cazul victoriei Maiei Sandu, ea ar putea să închidă porțile Republicii Moldova, precum o fac și statele Uniunii Europene, cum trebuie de înțeles acest lucru?

Nu știu unde a văzut dl Dodon țări închise...

Dragoș Tudorache: „Eu nu știu unde a văzut dl Dodon porți închise în Uniunea Europeană. Dacă vă uitați foarte atent la ce se întâmplă acum la nivelul Uniunii, chiar și pentru statele membre afectate puternic de al doilea val al pandemiei, și aici mă refer la Franța, la Belgia, la Germania, deci multe state membre care trec prin al doilea val, un al doilea val care se dovedește a fi chiar mai serios, mai profund decât primul, totuși, chiar și în aceste condiții, chiar acolo unde s-au impus noi reguli de carantinare strictă, nu s-au mai închis frontiere.

Deci, măsurile luate în primăvara anului în cazul primului val de pandemie, când a fost necesar pentru așezarea sistemelor de răspuns la nivel medical și a fost nevoie de un control strict al circulației cetățenilor între statele membre, de data aceasta nu se mai face acest lucru. Mai mult decât atât, se dezvoltă acum măsuri complementare, inclusiv dezvoltarea acestor aplicații speciale, la nivelul Comisiei Europene s-a creat un portal de interoperabilitate a aplicațiilor dezvoltate de către statele membre tocmai pentru a ajuta autoritățile în a gestiona partea de trasabilitate a îmbolnăvirilor, fără să fim nevoiți să se închidă frontiere. Deci, nu știu unde a văzut dl Dodon țări închise...”

Europa Liberă: El o acuza pe dna Sandu că va lua exemplu de la țările Uniunii Europene și pentru o perioadă de 3-4 luni va fi închisă țara.

Dragoș Tudorache: „Este retorică electorală. Eu cred că ceea ce Moldova trebuie să facă, indiferent de alegeri, este să aplice măsurile necesare pentru controlul răspândirii bolii, pentru că vedem din ce se întâmplă în alte state europene, acest al doilea val poate fi mai puternic decât primul și cu un impact și mai serios. Deci, e bine, din nou, dincolo de retorica electorală din campanie, autoritățile de la Chișinău trebuie să privească cu toată seriozitatea măsurile necesare și, dacă aceste măsuri impun diverse reguli de carantinare, de control al interacțiunii sociale, sunt măsuri necesare pentru binele tuturor și eu cred că oamenii care înțeleg aceste lucruri, înțeleg și nevoia măsurilor discutate.”

Europa Liberă: Deci, înțeleg că până pe 15 noiembrie stați cu ochii pe Republica Moldova?

Dragoș Tudorache: „Sigur! Și înainte, și după 15 noiembrie. Și mesajul cel mai important pe care vreau să-l dau pentru cetățenii Republicii Moldova este să meargă să voteze, indiferent care le este opțiunea lor politică. Un rezultat legitimat prin votul cât mai multor cetățeni este un rezultat care reprezintă, într-adevăr, voința cetățenilor. Neprezentarea la vot nu ajută cu absolut nimic și democrația este un pic mai șchioapă atunci când se construiește pe un vot nereprezentativ, așa că mesajul meu de mobilizare este pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde trăiesc ei, să meargă să voteze.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG