Linkuri accesibilitate

Dragoș Vicol: „Nu știm încă dacă Ceaika figurează personal ca acționar la televiziunile din R. Moldova”


Fiul procurorului rus, Igor Ceaika
Fiul procurorului rus, Igor Ceaika

Un interviu în continuarea unei teme care se prefigurează tot mai clar: cea a intrării Rusiei prin milionarii săi în afaceri la Chișinău.

La sfârșitul anului 2019 presa a relatat că un milionar rus, Igor Ceaika, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al firmei moldovene Media Invest Service. Această firmă deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, ambele apropiate Partidului Socialiștilor, aflat la putere. Ceaika este fiul procurorului general rus și prieten al președintelui moldovean Igor Dodon. Președintele CCA, Dragoș Vicol, a declarat Europei Libere că până la acest moment instituția pe care o conduce cunoaște despre acest caz doar din informaţiile apărute în spațiul public.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, despre fiul procurorului rus, Igor Ceaika, și preluarea unor posturi TV în R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:02 0:00
Link direct


Dragoș Vicol: „În adresa Consiliului Audiovizualului nu a parvenit niciun fel de notificare prin care s-ar certifica faptul că numitul Ceaika ar deține o cotă-parte sau ar fi devenit eventual proprietar al respectivului post de televiziune. Informația cu privire la acționariatul dlui Ceaika pentru canalul Primul în Moldova noi, cei din Consiliului Audiovizualului, am aflat-o din presă. Nu ne putem pronunța în privința autenticității acestei informații din simplul considerent că nu a venit, deocamdată, niciun fel de notificare. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, există un termen de până la 30 de zile prin care trebuie să fim informați despre anumite modificări care s-au produs în structura acționariatului.

În adresa Consiliului Audiovizualului nu a venit nicio cerere, deci, noi am aflat din presă…

Ținând cont de transparența decizională, de transparența celor care dețin cote importante în posturile de televiziune sau de radio, noi cu certitudine vom fi informați și în momentul în care această cerere va fi înregistrată la Consiliul Audiovizualului, bineînțeles că această informație este plasată pe pagina web a regulatorului în domeniul audiovizualului.

Deocamdată, reiterez: în adresa Consiliului Audiovizualului nu a venit nicio cerere, deci, noi am aflat din presă. Nu am temei să pun la îndoială veridicitatea acestei informații, însă din punct de vedere instituțional nu avem niciun semnal, nicio cerere, nimic în scris că s-ar fi produs anumite modificări în ceea ce vizează poziția dlui Ceaika în respectivul post de televiziune.”

Europa Liberă: Dar dacă ar fi o asemenea intenție, ar avea dreptul să obțină?

Președintele CCA, Dragoș Vicol
Președintele CCA, Dragoș Vicol


Dragoș Vicol: „Eu aș dori să văd forma și modalitatea pe care o „îmbracă” respectivul demers, dar acest lucru poate fi certificat doar printr-un act administrativ oficial. Aș vrea să văd care este doleanța d-lui sau ceea ce spun actele doveditoare: d-lui intenționează să devină acționar majoritar, acționar minoritar, cine vor fi potențialii acționari?

Deci, deocamdată nu mă pot exprima din niciun punct de vedere, ținând cont de faptul că nu cunosc care este intenția; ceea ce s-a discutat în spațiul mediatic, în spațiul public, pentru noi, deocamdată, rămâne o mare necunoscută, ținând cont de faptul că nu avem niciun act care să probeze prin documente justificative această intenție. Așa că nu vă pot spune.

Să vedem cota la care pretinde d-lui sau intenția pe care o are, de când acest lucru va intra în vigoare – de la 1 ianuarie, așa cum s-a vehiculat în presă, sau la o dată mai târzie; care sunt terțele persoane care au anumite interese din punctul de vedere al acționariatului? Deci, deocamdată este o informație foarte nebuloasă pentru Consiliul Audiovizualului.

Dl Ceaika nu figurează, nu are nicio calitate d-lui la aceste două posturi de televiziune…

Eu mă gândesc că în următoarea perioadă va exista o claritate și din acest punct de vedere, atunci când vom primi un demers oficial din partea domniei sale sau din partea persoanelor care îl reprezintă eventual în Republica Moldova, pentru a ști cu certitudine cum trebuie să ne poziționăm noi. Deocamdată suntem pe un teren speculativ în sensul în care informația doar am receptat-o din sursele mass-media și nu vă pot spune cu certitudine absolut nimic din simplul considerent că nu avem un demers din partea numitului Ceaika.”

Europa Liberă: Dar Dvs. puteți să ne spuneți cine astăzi e stăpânul posturilor Accent TV și Primul în Moldova?

Dragoș Vicol: „Dl Ceaika nu figurează, nu are nicio calitate d-lui la aceste două posturi de televiziune. Restul informațiilor cu privire la persoanele care dețin acțiuni, în sensul că sunt acționari majoritari, această informație este una publică și ea poate fi accesată pe site-ul Consiliului Audiovizualului, în care sunt trecute absolut toate persoanele care dețin cote-părți în respectivele posturi de televiziune și nu doar la ei.

În privința respectivelor posturi de televiziune despre care mă întrebați, chiar nu știu cu certitudine să vă spun dacă există mai mulți acționari, însă ceea ce se discută, ceea ce știm din presă, este că respectivele posturi de televiziune au acționari concreți, cu documentele respective.

De obicei, cetățenii străini nu sunt acționari în R. Moldova, interesele lor sunt reprezentate prin procură…

Deci, cadrul legal și cadrul normativ au fost respectate întocmai, iar în eventualitatea în care se produc anumite modificări sau schimbări de poziție, noi vom fi anunțați și, respectiv, vom interveni cu aceste modificări.”

Europa Liberă: Cetățenii străini pot deveni acționari pe piața media în Republica Moldova?

Dragoș Vicol: „De obicei, cetățenii străini nu sunt acționari în Republica Moldova, însă interesele lor sunt reprezentate de cetățeni ai Republicii Moldova, care, să zicem așa, le reprezintă interesele prin procuri. Însă, de facto, cetățenii străini nu dețin cote-părți în posturi de televiziune sau nu sunt acționari majoritari. Din cauza aceasta și există această intrigă, fiindcă vreau să știu dacă într-adevăr d-lui în persoană va fi figura în calitate de acționar sau își va delega drepturile oficial sau într-o manieră mai voalată unei alte persoane, cetățean al Republicii Moldova, fie că este stabilit pe teritoriul țării noastre sau peste hotare.


Din cauza aceasta nu vă pot spune, deocamdată, dacă noi aceste acte le vom înregistra, ținând cont de faptul că nu știu dacă domnia sa va figura într-adevăr ca și persoană fizică, cetățean al Federației Ruse, ca și acționar majoritar la acest post de televiziune.”

Europa Liberă: Și totuși, Partidul Liberal a depus o sesizare la Procuratura generală, după ce fiul procurorului general al Federației Ruse, Igor Ceaika, ar fi preluat posturile de televiziune Accent TV și Primul în Moldova, afiliate Partidului Socialiștilor. Dvs. ziceți că rămâne, deocamdată, o informație despre care mai mult se speculează?

Dragoș Vicol: „Eu nu pun la îndoială veridicitatea acestei informații, dar din punct de vedere administrativ, din punct de vedere documentar, noi nu avem niciun demers sau nici măcar o intenție, sau nici măcar o acțiune nu a fost întreprinsă prin care să ni se sugereze măcar că în viitorul apropiat – mă refer în câteva zile sau o săptămână – ar putea veni în adresa Consiliului Audiovizualului asemenea solicitare.

Deocamdată, noi ne rezumăm la faptul că am luat act din sursele mass-media și vă dați seama foarte bine că nu putem interveni pe lângă diverse autorități să comentăm anumite zvonuri, chiar dacă ele s-ar putea să aibă într-adevăr un substrat factologic pertinent. Să așteptăm. Deocamdată, repet încă o dată, nu avem până la această dată înregistrat absolut niciun demers și nicio scrisoare de intenție prin care am fi notificați cu privire la faptul că dl Ceaika ar dori să se implice în structura acționariatului respectivului post de televiziune.”

Europa Liberă: Dar bănuiesc că din moment ce există o asemenea sesizare din partea liberalilor la Procuratura generală, procuratura ar trebui să ceară și de la Dvs. o informație?

Dragoș Vicol: „Sunt ferm convins de faptul că, dacă o entitate politică s-a adresat cu un asemenea demers la procuratură, probabil se bazează pe un demers oficial, probabil cunoaște dincolo de demersul care nu a fost depus deocamdată la Consiliul Audiovizualului că ar exista o anumită intenție. Însă nu mă pot pronunța, fiindcă asta depășește cadrul obligațiunilor noastre cu privire la acțiunea înregistrată de Partidul Liberal la Procuratură.

Ceea ce vizează domeniul audiovizualului, vă pot spune cu certitudine că nu avem deocamdată înregistrat niciun demers, așa că nu cunosc, depășește granițele competenței mele demersul pe care l-a depus respectivul partid la Procuratură. Noi nu avem înregistrat la Consiliul Audiovizualului nici măcar o scrisoare de intenție, sau o notificare, sau un demers, prin care ni s-ar aduce la cunoștință că se intenționează schimbarea acționariatului respectivului post de televiziune. Ceea ce știm noi, la fel ca întreaga opinie publică din Republica Moldova, că dl Ceaika ar fi devenit un potențial acționar al respectivului post de televiziune și, respectiv, suntem în așteptare dacă lucrurile se clarifică anume pe această dimensiune, să vedem cu acest demers.

Și acolo ne interesează din punct de vedere tehnic, care este cota la care pretinde d-lui, dacă tranzacția a fost încheiată pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul Federației Ruse, dacă acționează prin terțe persoane sau persoane interpuse, sau d-lui în persoană intenționează să devină acționar, iar noi, odată ce vom primi acest demers, suntem obligați să ne raportăm din punct de vedere juridic – fie să satisfacem această doleanță, fie, dacă nu cadrează cu cadrul normativ, să respingem această cerere pe care, eventual, o va depune respectiva persoană.”

XS
SM
MD
LG