Linkuri accesibilitate

Dreptul la libertatea opiniei, parţial respectat în Republica Moldova (studiu)


Dreptul la libertatea opiniei este parţial respectat în Republica Moldova potrivit studiul privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, realizat de Compania Sociologică CBS-AXA, la comanda Oficiului Avocatului Poporului, informează agentia IPN.

Cel mai frecvent se încalcă dreptul la libertatea de opinie în campaniile electorale, în special pentru angajaţii din instituţiile de stat, care sunt intimidaţi sau amenințați cu demisia, arata studiul făcut public vineri. 40% dintre respondenți sunt de părere că dreptul la informație, libertatea opiniei și dreptul la libera exprimare al jurnalistului sunt respectate, dar că acest lucru implică și riscuri. Astfel, aproximativ 72% respondenți consideră că acest risc persistă în deplină sau oarecare măsură (68% în 2018 și 63% în 2016). Mai riscantă este exprimarea opiniei în raport cu conducerea statului, politicienii, oamenii bogați, corupția, mai puțin riscant – cu referire la religie, încălcări ale mediului și ale drepturilor omului.

În opinia a doua treimi din respondenți, în Moldova femeile și bărbați au drepturi egale, iar fiecare al cincilea respondent consideră că situația bărbaților este oarecum mai bună decât situația femeilor.

Situația pandemică a contribuit la înrăutățirea respectării anumitor drepturi, în special dreptul la sănătate și educație, dar și dreptul la libera circulație, la întruniri etc. În contextul pandemiei, vulnerabilitatea femeilor s-a amplificat din mai multe perspective, de la sporirea actelor de violenţă domestică, creșterea inegalităţilor veniturilor, până la lipsa de suport socio-economic pentru îngrijirea copiilor, în special pentru mamele singure.

Majoritatea respondenților, 8 din 10, consideră că îmbunătățirea situației în domeniul respectării drepturilor omului depinde în mare măsură de Parlament, guvern, ministere și departamentele acestora, dar și de primării, de președintele Republicii Moldova. În raport cu studiile precedente, a crescut ponderea respondenților care consideră că îmbunătățirea situației în domeniul respectării drepturilor omului depinde de instituțiile statului, totodată fiind observată o tendință spre diminuare a responsabilității fiecărui cetățean în parte. În opinia respondenților, cea mai mare atenție privind respectarea drepturilor omului trebuie acordată copiilor, persoanelor în etate, femeilor, persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței în familie, victimelor traficului de ființe umane.

Studiu privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, este al treilea realizat la comanda Oficiului Avocatului Poporului în ultimii șase ani (studii similare au fost efectuate în 2016 și 2018). Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1006 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, perioada de culegere a datelor fiind 24.12.2020 - 25.01.2021.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG