Linkuri accesibilitate

Duma de Stat a aprobat o lege ce criminalizează colaborarea cu ONG-uri considerate „indezirabile”


Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat a treia și ultima lectură a proiectului de lege care criminalizează participarea în activitățile ONG-urilor străine sau internaționale, considerate „indezirabile” în Rusia.

Potrivit proiectului de lege aprobat, persoanele pot fi condamnate până la șase ani de închisoare dacă sunt găsite vinovate de implicarea în operațiuni ale organizațiilor internaționale, considerate „indezirabile” pe teritoriul rus.

Cetățenilor ruși și organizațiilor ruse situate în orice țară a lumii li se va interzice să participe la activitățile organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) străine care sunt etichetate astfel în Rusia.

Persoanele care au participat la activitățile acestor organizații pot fi condamnate până la patru ani de închisoare, în timp ce pedeapsa pentru strângerea de fonduri pentru astfel de grupuri va fi de până la cinci ani de închisoare, se spune în proiectul de lege.

Documentul prevede, de asemenea, că persoanele care au încetat voluntar să coopereze cu aceste organizații „indezirabile” sau care au asistat la închiderea operațiunilor acestor organizații nu vor fi penalizate.

Proiectul de lege trebuie acum aprobat de camera superioară a parlamentului, Consiliul Federației, înainte ca acesta să fie semnat în lege de președintele Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Duma de Stat a aprobat a treia și ultima lectură a unui alt proiect de lege care prevede că cetățenilor și organizațiilor ruse situate în orice țară a lumii li se va interzice să participe la activitățile organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) străine care sunt etichetate ca „indezirabile” în Rusia.

Uniunea Europeană și organizații internationale pentru respectarea libertăților civile au criticat proiectul de lege și au cerut să nu fie adoptat.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG