Linkuri accesibilitate

Duma rusă a aprobat extinderea tratatului Noul START, privind controlul armelor nucleare între Rusia și SUA


Duma de Stat a Federației Ruse

Parlamentarii ruși au aprobat rapid miercuri extinderea tratatului Noul START, ultima înțelegere privind controlul armelor nucleare aflată încă în vigoare între Rusia și Statele Unite. Extinderea cu cinci ani a tratatului care urma să expire pe 5 februarie a fost adoptată unanim în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, iar apoi și în Consiliul Federației, camera superioară.

Decizia de a prelungi tratatul, care nu necesită și ratificarea de către Congresul de la Washington, a fost anunțată cu o zi mai devreme de oficiali ruși și americani. Președintele rus Vladimir Putin a descris-o miercuri într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos drept „un pas în direcția corectă”. Semnat în 2010, Noul START limitează la 1 500 numărul de focoase nucleare strategice pe care le pot desfășura cele două țări și la 700 numărul sistemelor de transportare, prevăzând și un regim de verificare.

Administrația fostului președinte american Donald Trump a făcut o tentativă târzie de a negocia cu Rusia impunerea de limite pentru alte arme nucleare și de a include în tratat China. Dar acest lucru nu a făcut decât să blocheze negocierile, decizia privind soarta tratatului fiind lăsată administrației noi a președintelui Joe Biden cu doar câteva săptămâni înainte de expirarea înțelegerii.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG