Linkuri accesibilitate

După alegerile prezidențiale, sunt posibile alegerile parlamentare anticipate (Cristian Hrițuc/ziare.com)


Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020
Chiosc de ziare, București, 16 iulie 2020

Revista presei de la București.

Un articol semnat de Radu Danu pe contributors.ro prezintă inițiativele unor lideri politici și structuri civice din Republica Moldova de a cere sprijinul Uniunii Europene pentru evitarea fraudei în alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică. Uniunea a reacționat rapid, printr-o declarație care cere autorităților de la Chișinău „să organizeze alegerile prezidențiale într-un mod transparent, democratic și în corespondență cu standardele internaționale și angajamentele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE”. De asemenea, s-a stabilit trimiterea a 200 de observatori OSCE pe termen scurt, ceea ce, totuși, nu e suficient pentru 2000 de secții de votare. De partea lui Igor Dodon, demersurile sunt în sens invers : cere sprijin, și primește, de la Moscova. Într-un discurs recent, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că moldovenii vor aprecia prestația lui Dodon și îl vor realege. Cheia rămân eventualele fraude : transnistreni care pot trece Nistrul către malul drept, sau voturi furate în secțiile de votare organizate pe teritoriul Rusiei pentru moldovenii din diaspora.

O miză a primului tur ar fi scorul obținut de candidatul unioniștilor

Cristian Hrițuc scrie despre aceste alegeri pe site-ul ziare.com. Deși e sigur că va exista un tur doi cu Igor Dodon și Maia Sandu, primul tur e foarte important. Diferența dintre cei doi trebuie să fie cât mai mică. Asta pentru că Maia Sandu va avea nevoie în turul al doilea de voturi de la celelalte partide care au candidați : le va obține probabil de la partidul condus de Andrei Năstase și poate de la unioniști, în ciuda discursului ei mai mult decât rece față de unire, dar probabil nu și dinspre partidele conduse de Ilan Shor și Renato Usatîi. O a doua miză a primului tur ar fi scorul obținut de candidatul unioniștilor. Ar trebui să fie suficient de bun ca unioniștii să intre în viitorul parlament, în acest moment ei fiind nereprezentați. „După aceste alegeri prezidențiale, scrie autorul, există probabilitatea să asistăm la alegeri parlamentare anticipate. Este extrem de important ca în aceasta ipoteză reprezentanții partidelor unioniste să dea semnalul unei revigorări, să arate că au potentialul de a-și tracta formațiunea și de a obține locuri în Parlament”. Altfel spus, „Unioniștii din Republica Moldova trebuie să voteze politic în primul tur, să își susțină candidatul, dar și propriile interese, urmând ca în turul doi să voteze «util» pentru Maia Sandu.

Dan Tăpălagă somează practic guvernul de la București, în analiza publicată pe G4Media, să readucă la guvern deciziile legate de stoparea pandemiei, delegate în acest moment autorităților locale. „Nicăieri în Europa deciziile importante nu sunt lăsate exclusiv în mâna autorităților locale sau la cheremul unor experți anonimi. Peste tot deciziile importante sunt asumate politic de guvernele centrale sau regionale”. Distorsiunile au apărut deja : Clujul a trecut de 4 la mie rată de infectare, deci scenariu roșu, dar asta pentru că testează foarte mult. Județul Giurgiu e județ „verde”, pentru că testează puțin. În schimb, foarte mulți giurgiuveni vin să lucreze în București, ceea ce explică supraaglomerarea secțiilor de terapie intensivă din județul de la Dunăre. Altă anomalie bătătoare la ochi : în București, toate școlile și grădinițele au fost închise. În județul Ilfov, nu, cu toate că mulți elevi și profesori vin la aceste școli din Bucureștiiul aflat în scenariul roșu.

XS
SM
MD
LG