Linkuri accesibilitate

După primul tur al prezidențialelor din Croația, dreapta naționalistă se întărește


Preşedinta în funcţie a Croaţiei, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, şi fostul premier de centru-stânga, Zoran Milanovic, se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pe 5 ianuarie, cu câteva zile după ce Croația preia președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Primul tur, din 22 decembrie, a fost câștigat de candidatul stângii moderate, Zoran MIlanovic cu 29,6% din voturi și cu numai o diferență de 55 de mii de voturi în fața președintei Grabar-Kitarovic.

Dar votul a arătat și o creștere masivă a dreptei și a dreptei naționaliste pentru că pe al treilea loc, cu peste 24% din voturi, s-a clasat independentul Miroslav Skoro, cântăreț popular și reprezentant al dreptei radicale. În cursul campaniei, Skoro a promis că va trimite armata la frontiere pentru a „ apără țara de migranţi” și a promis grațierea unui criminal de război.

Kolinda Grabar-Kitarovic este susţinută de partidul de centru-dreapta HDZ, care domină viaţa politică de la declararea independenţei Croației în 1991. În campanie, ea a oscilat între aripa moderată şi cea naţionalistă a partidului.

Contracandidatul ei, Zoran Milanovic, un fost diplomat neatins de suspiciunile de corupţie, a promis să facă din Croaţia o „ţară normală”, cu o justiţie independentă, care respectă minorităţile.

XS
SM
MD
LG