Linkuri accesibilitate

„Eșec total în relația cu Republica Moldova” (Ovidiu Șimonca/Observator Cultural)


Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Un articol semnat de Sebastian Rusu pe site-ul Jurnalistii.ro susține că Republica Moldova se îndreaptă mai degrabă spre alegeri anticipate decât spre formarea unei majorități parlamentare. Varianta nu convine Moscovei, pentru că blochează pârghiile prin care țara ar putea fi decuplată de la aspirațiile sale euroatlantice.

Apoi, Kremlinul a fost foarte deranjat de o scrisoare a ambasadorului american la Chișinău în care le transmite indirect autorităților moldovene că Statele Unite vor susține o coaliție de guvernare doar dacă își propune „îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean al Republicii Moldova, dezvoltarea unor instituții guvernamentale puternice, mecanisme anticorupție mai puternice și un sistem judiciar mai independent”.

Articolul citează reacția ulcerată a purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus. Maria Zaharova îl acuză pe diplomatul american că trasează, de fapt, un fel de ghid de acțiune pentru viitorul guvern al Republicii Moldova, exercitând, deci, o „dictatură deschisă a Statelor Unite față de Republica Moldova”.

Ovidiu Șimonca scrie în săptămânalul „Observator cultural” despre deriva politicii externe a României. Deriva e deja veche, căci, spune comentatorul, după admiterea țării în NATO și Uniunea Eurpeană, „România nu şi-a construit o politică externă coerentă, ofensivă şi dinamică. În ultimii 15 ani, lumea s-a schimbat vertiginos. În primul rând, Rusia a reînceput să devină o mare putere, care a dorit să influenţeze mersul lumii. Ultimii ani au avut şi un punct de inflexiune, când, în 2014, a fost anexată Crimeea”.

Eșec total și în relația cu Republica Moldova, spune Șimonca. Țara vecină „putea fi o mare carte, pe care România să o joace în Uniunea Europeană (împreună în Uniunea Europeană, securizând frontiera de Est a UE (…), (însă), spune Șimonca, diplomaţii noştri au strâmbat din nas şi au lăsat Republica Moldova în voia «valurilor şi vânturilor»​. Astăzi, încă discutăm despre probleme identitare lămurite (preşedintele Iohannis vorbeşte fie de «două popoare», fie de «două naţiuni»”.

Dar cel mai lamentabil episod este declarația recentă a premierului Viorica Dăncilă cu mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Așa a spus în Statele Unite, primind reacții de statisfacție din mediile evreiești și de la premierul israelian, pentru ca apoi să pretindă că a exprimat doar o opinie personală.

Cam toată presa preia reacțiile vehemente ale liderilor europeni după ce Secția Specială de investigare a magistraților a inculpat-o pe Laura Codruța Kovesi și a pus-o sub control judiciar pentru 60 de zile. Nu poate părăsi țara și nu are voie să discute cu presa despre dosarul în care e acuzată de ilegalități în repatrierea unui condamnat penal.

PSD ar trebui exclus din Partidul Socialiștilor Europeni...
Ana Gomez

Deputata europeană Ana Gomez, din Partidul Socialiștilor europeni, îi acordă un interviu Magdei Grădinaru la Ziare.com. Ea consideră inacceptabilă ancheta împotriva candidatei românce la postul de procuror general european. Ana Gomez susține că Partidul Social-Democrat ar trebui exclus din Partidul Socialiștilor Europeni, chiar dacă ar putea aduce voturi în alegerile europarlamentare. Acele voturi ar antrena în schimb pierderea altora, în alte țări, pentru că politicile PSD și ale lui Liviu Dragnea sunt cunoscute în spațiul european.

XS
SM
MD
LG