Linkuri accesibilitate

E timpul ca și justiția moldovenească să-și ia destinul în propriile mâini (Petru Bogatu/deschide.md)


Bilanţul unui an şi jumătate a preşedinţiei Dodon (Dumitru Spătaru/tribuna.md).

„Uniunea Europeană a făcut, în sfârșit, ceea ce trebuia să facă demult în relația cu regimul oligarhic de la Chișinău.” Această reacție a deputatului român Matei Dobrovie (USR) la decizia UE de a suspenda sprijinul financiar pentru Moldova apare citată pe pagina de internet a postului de radio Deutsche Welle, (dw.com), într-un articol la temă semnat de Vitalie Călugăreanu. „(...) O astfel de măsură ar fi fost și mai oportună atunci când Parlamentul Republicii Moldova, la comanda lui Plahotniuc, a votat trecerea la sistemul electoral mixt. Lipsa la acel moment a unor acțiuni concrete din partea UE, dar și din partea Guvernului României, l-a motivat pe Plahotniuc să comande un alt abuz fără precedent în istoria Republicii Moldova - invalidarea unor alegeri democratice”, mai spune deputatul român citat de Deutsche Welle. El a mai spus că nicăieri în lumea civilizată nu se poate tolera invalidarea unui scrutin legitim. Iată de ce România nu ar trebui să rămână singurul finanțator al regimului Plahotniuc, ci trebuie să fie solidară cu UE, pentru că de banii pe care îi dă oricum nu beneficiază cetățenii.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Electoratul din R. Moldova este deprins să gândească şi să aleagă geopolitic şi evident că factorul geopolitic va avea un rol anume în apropiatele alegeri parlamentare, scrie Dumitru Spătaru pe tribuna.md. Însă dacă până acum partidele din Moldova se împărţeau în două tabere geopolitice (pro-europeni, inclusiv unionişti, şi pro-ruşi), în acest an comentatorul admite că împărţeala va fi în trei tabere geopolitice, iar a treia va fi cea a pro-americanilor. „Fiind în relaţii de ostilitate avansată cu Rusia, dar şi în relaţii destul de reci cu factorii decizionali din Uniunea Europeană, cei care reprezintă la moment puterea în Moldova (Partidul Democrat) fac tot posibilul pentru a transmite un mesaj puternic că au o relaţie destul de bună cu americanii. Desele vizite şi întrevederi ale conducerii PD cu diverşi oficiali din SUA amplifică respectivul mesaj. Astfel, s-a ajuns la o percepţie generală (deşi despre acest lucru nu prea se vorbeşte) că PD ar fi acel partener pe care SUA ar miza în RM cu scopul de a nu admite intrarea Moldovei în sfera de influenţă a Rusiei”, scrie autorul şi continuă: „Totuşi, această percepţie a fost „ştirbită” de reacţia destul de dură a SUA la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei, ceea ce nu-i împiedică pe democraţi să promoveze, prin intermediul formatorilor lor de opinie, acest punct de vedere”.

Într-un alt comentariu, acelaşi autor se referă la bilanţul unui an şi jumătate a preşedinţiei Dodon. Autorul îşi propune mai ales să explice cum a reuşit Igor Dodon să-şi menţină raitingul. Şi explicaţiile ar fi, în primul rând folosirea eficientă a filierei cetăţeneşti (preşedintele a mers în peste 200 de localități din Republica Moldova și a discutat cu peste 18 mii de oameni), proiectele cu puternic impact social, unde nu putea fi împiedicat de guvernare... Şi nu în ultimul rând, Preşedintele Igor Dodon a fost ajutat să-şi păstreze primul loc în topul încrederii cetăţenilor de poziţionarea eficientă în raport cu politica externă, mai crede Spătaru: fără a trezi nemulţumirea electoratului pro-european, Preşedintele Igor Dodon a valorificat la maximum relaţia cu Rusia, asigurându-şi susţinerea practic deplină a electoratului pro-rus din Moldova.

Petru Bogatu face, într-un comentariu publicat pe deschide.md, un apel adresat justiţiei: e timpul ca și justiția moldovenească, mereu în umbra celor din fruntea bucatelor, să-și ia destinul în propriile mâini şi să demonstreze că poate fi un erou pozitiv. Într-o democrație, crede Bogatu, posibilitatea de a influența deciziile judecătorești este nu un atu al puterii, ci un mare necaz. Ingerințele în actul justiției îi aduc niște dividende curente, dar până la urmă o discreditează și o ruinează latent. O guvernare suspectată de imixtiune în puterea judecătorească riscă să-și distrugă singură cele mai bine intenții. Și asta pentru că nu-i credibilă. Cea mai frumoasă inițiativă politică va fi percepută de opinia publică ca un tertip, ca o încercare de a trage clapa poporului. Cazul invalidării alegerilor din Chișinău este foarte concludent din acest punct de vedere, după părerea lui Bogatu: nu contează cine și-a băgat coada în actul justiției, scrie el, Kremlinul, FSB, președintele Curții Supreme de Justiție, procurorul general, ministrul justiției, SIS, Andrei Năstase sau Renato Usatîi - toate oalele se sparg de capul guvernului care trebuie să se justifice și pe plan extern, și pe cel intern, să convingă lumea că statul nu-i capturat de oligarhul cel atotputernic.

XS
SM
MD
LG