Linkuri accesibilitate

E timpul ca românii să devină ce ar fi trebuit să fie: oameni responsabili (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com)


Revista presei de la București.

Europarlamentarul Nicu Stefanuță, membru USR și afiliat grupului europarlamentar Renew Europe, a stat de vorbă cu Magda Grădinaru pentru ziare.com. Discuția se învârte în jurul crizei de solidaritate și a lecțiilor pe care Uniunea Europeană trebuie că le-a învățat déjà din această criză a coronavirusului. Europarlamentarul român este cel care, în februarie, a făcut „o propunere de modificare a Mecanismului de Protecție Civilă prin care instituiam Rezerva strategică de medicamente și echipamente a UE, care, dacă ar fi fost funcțională, ar fi permis să i se livreze Italiei la timp măștile de care avea nevoie. Atunci amendamentul a căzut la vot în Comisia de Mediu a Parlamentului European și a fost nevoie să vină apoi comisarul Lenarcic cu un act de implementare pentru a se putea face acum achizițiile de echipamente de protecție pe care Comisia le trimite în statele membre”. Lipsa de solidaritate este, în parte, o realitate, dar în mare măsură e și un „narativ” livrat de centrele de fake-news, fie ele din interiorul statelor membre, mai ales cele cu guvernări iliberale, fie din Rusia și China, arată Ștefănuță. Ce s-a câștigat, consideră domnia sa, este faptul că liderii europeni au realizat că deciziile trebuie luate împreună cu cetățenii. În clipe dure, ei nu au nevoie de acorduri și tratate, ci de soluții concrete. A rămas însă o criză de credibilitate a Uniunii, care trebuie reparată cât de curând, spune invitatul Magdei Grădinaru.
Tot pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu analizează reacțiile populației din România, după două luni de stare de urgență. „Nu cred că există societate care să fi plâns cu atâta disperare cum văd eu pe Facebook după restricții și amenzi, după intervenția salvatoare a tătucului stat, care să ne trateze ca pe niște copii cam tâmpiți”. Iar măsurile care au fost în vigoare, adaugă Ioana Ene, au fost adeseori „tâmpite” (calificativul îi aparține) : de ce să limitezi circulația pe timpul nopții și nu pe timpul zilei ? „De ce poți să te duci la munte sau la mare dacă ai o proprietate acolo, dar nu te poți sui în mașină ca să te duci cu copilul pe niște cărări de munte și să te întorci seara acasă?” E timpul ca românii să devină ceea ce ar fi trebuit să fie : oameni responsabili, capabili să-și poarte singuri de grijă.

În Dilema Veche, Matei Vișniec scrie : „Europenii descoperă acum cu stupefacţie că nu era totuşi normal să-şi transfere în China aproape toată industria de medicamente, precum şi pe cea legată de echipamentele medicale. Francezii descoperă că nu a fost totuşi normal să lanseze un proiect comun cu chinezii în materie de virusologie, să le transfere acestora un laborator sofisticat de cercetări şi să fie după aceea treptat ejectaţi din programul de cooperare. În general, occidentalii încep să priceapă că nu a fost normal să predea cheile economiei mondiale unei puteri pentru care democraţia nu reprezintă nimic, iar drepturile omului sunt poveşti bune de adormit copiii”.

Despre trezirile la realitate ale autorităților române – în interviul realizat de Loredana Voiculescu (republica.ro) cu Tănase Stamule, consilier de stat în domeniul economic în cadrul Cancelariei premierului Ludovic Orban. Oficialul spune că „România vrea să deschidă porțile pentru companiile care își vor muta afacerile din China și Marea Britanie”. Există deja un pachet de facilități, fiscalitatea e prietenoasă. Mai e de lucru la digitalizare, la infrastructură desigur, dar statul e dispus să amâne cu câțiva ani încasarea impozitului pe profit considerând sumele respective investiție.

XS
SM
MD
LG