Linkuri accesibilitate

Educația în era tehnologiilor informaționale - între oportunități și riscuri


Eventuala dependenţă a copiilor de gadgeturi poate fi preîntâmpinată printr-un efort comun al părinţilor, profesorilor şi a altor actori implicaţi în procesul educaţional, spun experții din domeniu.

La câteva săptămâni după cearta a doi adolescenţi care s-a soldat cu omor la Orhei, zilele trecute un elev din Dubăsari a agresat-o pe bunica sa care a încercat să-i ia telefonul pentru ca elevul să-şi facă temele. Cele două cazuri au provocat dezbatere în societate despre cine poartă mai multă vină că minorii utilizează prea mult noile tehnologii şi de ce şcoala e departe de problemele adolescenților de azi.

Educația în era tehnologiilor informaționale - între oportunități și riscuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

În timp ce unii psihologi recomandă limitarea la maximum a utilizării telefoanelor de către copii, alţii spun că vremurile s-au schimbat şi că este de neconceput ca generaţia de mâine să nu fie la curent cu evoluţiile tehnologice, mai cu seamă cu cele care îi ajută să eficientizeze instruirea și informarea. Numai că adolescenții trebuie să fie monitorizaţi de părinți şi pedagogi cu mai multă grijă.

Școala astăzi trebuie să concentreze pe valori...


Şcoala de azi trebuie să educe elevii cum să aleagă din torentul de informaţii ceea de ce are nevoie, spune Maria Chişlaru, directoarea Liceului „I. L. Caragiale” din Orhei. În acest context, poate ar fi cazul ca sistemul de învăţământ să propună mai multe obiecte opționale de dezvoltare personală, mai spune Maria Chişlaru.

„Trebuie să fim montaţi nu atât pe performanţă, căci şcoală nu creează genii, performanţă nu înseamnă numai setul de abilităţi sau de deprinderi pe care le obţine în şcoală, dar înseamnă şi un set de valori. Mie îmi pare că şcoala astăzi trebuie să concentreze pe valori. Copilul trebuie să fie învăţat ce e bine şi ce e rău, aşa cum ne învăţau părinții noștri pe noi. Vorbim de colaborare şi de toleranţă la nivel declarativ, şi nu la nivel de realitate”.

În condiţiile în care maturii nu întotdeauna sunt receptivi la valorile ce ghidează societatea, această confuzie se transmite mai departe copiilor, constată directoarea Liceului „I. L. Caragiale” din Orhei. Prin urmare, se impun schimbări de profunzime, adăugă Maria Chişlaru.

Cei mici copiază modelul părinţilor, susţine, pe de altă parte, Tatiana Croitor, directoare Serviciului de Asistență Psihopedagogică Orhei. Atunci când părinţi stau numai cu nasul în telefon de unde odraslele să deschide vreo carte, se întreabă ea. Maturii sunt bucuroşi că nu sunt tachinaţi, în acelaşi timp şcoala i-ar împovăra pe minori cu obiecte şi programe depăşite de timp, mai spune pedagogul.

Maturii sunt bucuroşi că nu sunt tachinaţi...


„Copiii în ziua de azi în genere au nevoie de comunicare. Atunci când noi suntem într-o goană după material, după bani, copii lăsaţi în voia sorţii cu bunici, cu nu ştiu cine, care nu mai pot face faţă, şi goana asta hai că copilul meu să-l întreacă pe copilul lui. La ce am ajuns noi? Iată la ce am ajuns, consecinţele societăţii în care suntem. Părinţii trebuie să aibă un clopoţel în gânduri care trebuie să le sune zi de zi şi să spună: Stop! Hai fiecare părinte din noi să ne schimbăm şi să privim lucrurile altfel”.

Natalia Madan are doi copii şi este bloggeră care abordează deseori acest subiect. Ea spune că le permite pentru câteva ore accesul copiilor la telefon, chiar dacă este convinsă că jocurile online îi afectează emoțional. Dar pentru asta, zice ea, comunică cu ei în permanență, le explică pericolele tehnologiei.


„Am încercat la început cumva, probabil, din dorinţa de a auzi copilul permanent când merge sau vine de la şcoală… Evident eram mult mai liniştită să aibă el telefon. Eu consider că părintele trebuie să fie la curent în general cu toate rețelele de socializare, cu jocurile, să discute cu copilul, pus la aceasta să-l monitorizeze, pentru că sunt foarte mulţi părinţi care nici măcar nu se uită la ce se joacă copilul.

Pentru sănătatea emoţională a copiilor dvs. petreceţi cât mai mult timp cu ei...


Tuturor copiilor le recomand să-şi instaleze aplicaţii de parental control care-ţi permite să impui timp, pentru că aici butonul îl apasă părintele”.

Pentru sănătatea emoţională a copiilor dvs. petreceţi cât mai mult timp cu ei, sună o nouă recomandare transmisă tot mai des la radio. Eventuala dependenţă a copiilor de gadgeturi poate fi preîntâmpinată printr-un efort comun al părinţilor, profesorilor şi a altor actori implicaţi în procesul educaţional, spun cei din domeniu. Vremurile noi presupun şi metode noi adică întâi de toate ingenioase.

Previous Next

XS
SM
MD
LG