Linkuri accesibilitate

„Eliberarea lui Veaceslav Platon ne va costa mult prea mult” (Olesea Stamate/Cotidianul.md)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Punerea în libertate, după patru ani de detenţie, a controversatul om de afaceri Veaceslav Platon continuă să fie printre cele mai comentate subiecte în presă.

Ziarul de Gardă publică detalii din CV-ul şi averea judecătorului Sergiu Bularu, cel care a admis demersul procurorului general privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon. Judecătorul a intrat în profesie în 2014, activând anterior, câțiva ani, pentru PDM. În perioada 2011-2014 magistratul era consilier în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a PDM, funcţie deţinută atunci de Dumitru Diacov şi ulterior de Marian Lupu. De asemenea, Sergiu Bularu a fost reprezentantul PDM la CEC. În articol se mai precizează că Bularu a fost unul dintre judecătorii de instrucție care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc. Se mai precizează că magistratul a declarat pentru anul 2019 un salariu de peste 243 de mii de lei, adică peste 20 de mii de lei lunar.

Cotidianul.md publică reacţia fostei ministre a justiţiei Olesea Stamate despre eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. „Pot să accept ideea că dosarul pe care era condamnat Platon ar fi fost instrumentat aiurea, căci cunoaștem cu toții cum lucra Procuratura Aanticorupţie pe timpul lui Plahotniuc. Însă, ținând cont de toate schemele în care a fost implicat Platon, pe parcursul mai multor ani, scheme din care Moldova a pierdut enorm, oare eliberarea lui este măcar cât de puțin justificată? Oare în mai mult de jumate de an Procuratura nu ar fi putut răscoli prin celelalte dosare cu Platon să vadă dacă nu exista motive să-l mai țină în arest?”, se întreabă Olesea Stamate. Ea concluzionează că „eliberarea lui Veaceslav Platon ne va costa mult prea mult”.

Fostul premierul Ion Sturza crede că Platon va înainta împotriva R. Moldova despăgubiri de sute de milioane de dolari. „Îl consider cel mai nociv personaj din istoria „nouă” a afacerilor nu doar în R. Moldova, dar și în spațiul ex-sovietic. Tot traseul său e presărat de corupție masivă - de la executori judecătorești până la judecători ai Curții Constituționale, deputați și miniștri. Branșe întregi ale justiției moldovenești au deservit interesele domnului Platon”, notează Sturza citat de ProTV Chişinău. Fostul premier constată că din punct de vedere legal tot ce făcea Platon era însă, la limită, dar era conform legii. „Aici e marea problemă a unei investigații corecte și fundamentate”, conchide Ion Sturza.

Veaceslav Platon ar putea contribui la recuperarea miliardului furat, consideră comentatorul politic Corneliu Ciurea citat de enews.md. „Cel care este capabil să fure, poate recupera tot ce este furat. Platon cunoaște multe, cu siguranță are înregistrările conversațiilor. El cunoaște toate schemele”, afirmă comentatorul. El aminteşte că Laundromatul rusesc este creația lui Platon, el este arhitectul acestei scheme și a participat activ la operațiune. „Din această cauză, Plahotniuc, la un moment dat, a plătit foarte mulți bani ca cel mai serios adversar al său, Veaceslav Platon, să fie ținut în închisoare”, precizează Corneliu Ciurea.

Igor Dodon nu a vrut să-l elibereze pe Platon, dar a fost obligat să execute ordinul Moscovei, opinează analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, citat de deschide.md. Analistul nu exclude că Rusia a ordonat eliberarea lui Platon eventual pentru a recupera banii spălaţi. Această mişcare îl va costa mult pe președintele Dodon pentru că „eliberarea unui „infractor” nu poate aduce puncte electorale, ci doar frustrare și nervozitate în rândul populației”. Folosirea lui Platon în lupta cu Plahotniuc, Candu și fostul regim este egal cu zero. „Nu este un argument pentru eliberarea acestuia”, crede Cristian Hriţuc. „Dodon și-a năruit și ultima brumă de credibilitate în rândul celor care credeau în discursul lui, că luptă împotriva oligarhilor și a celor care fură, că el pune ordine în țară”, mai notează analistul îndemnând opoziţia să profite de efectele politice ale acestei situaţii.

Eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon are loc pe fundalul unei lupte de culise dintre grupările politice, menţionează analistul Ion Tăbârță, la Radio Chişinău. „Avem niște bătălii subterane între guvernare și un alt grup care a fost la putere. Guvernarea a început să piardă controlul. Actualul Guvern are o susținere la limită în Parlament. Astfel, ca o contra măsură, pentru a se juca altfel în culisele politicului, a fost eliberat Platon, pentru a lupta cu Plahotniuc”, comentează analistul. El precizează că Platon a spus clar că ținta lui predilectă este Andrian Candu, liderul grupului Pro Moldova, de care practic depinde dacă actuala coaliție majoritară va mai avea numărul necesar de deputați sau îl va pierde.

Eliberarea lui Veaceslav Platon din închisoare demonstrează că statul a început să funcționeze normal, respectând Legea. De această părere este analistul politic Alexei Tulbure, citat de noi.md. „Platon a fost eliberat din pușcărie din cauza că a fost plasat acolo pentru crime, pe care nu le-a comis. Așa funcționează statul de drept, inclusiv în privința oamenilor cu reputație ca la Platon. Dosarele legate de „activitatea” lui Platon nu au fost închise și vor fi rejudecate și/sau vor ajunge în judecată. Platon, Filat, Plahotniuc, Candu, Iaralov, Ghimpu, Dodon - toți urmează să fie judecați pentru ce au făcut. Și numai pentru asta. Dacă vrem stat de drept”, afirmă Alexei Tulbure.

Jurnal.md inserează reacţia deputatului Plarformei DA, Igor Munteanu, care afirmă că eliberarea lui Platon este „suspectă, implauzibilă și politică”. Deputatul crede că „Igor Dodon se va folosi de Platon ca de-o bâtă, așa cum Lucinschi s-a folosit de generalul Alexei în 1998, în ajunul formării Comisiei de revizuire a Constituției în direcția sporirii competențelor prezidențiale”. Munteanu mai afirmă că şeful statului vrea să preia controlul total asupra justiției și procuraturii. „Nu putem ignora însă că pornirile frecvente ale lui Igor Dodon de a trata justiția ca pe un servitor umil la curtea țarului provine din modelul de stat totalitar”, concluzionează Igor Munteanu.

Activistul şi politicianul Grigore Petrenco reproşează partidelor pro-europene că îşi fac PR pe seama eliberării lui Platon, în loc să încurajeze demersul procurorului general de a revizui toate dosarele penale, fabricate de Plahotniuc. „Politicienii… ar fi trebuit să fie indignați de faptul că dosarul lui Platon a fost secretizat, că inculpatul, dar și avocații săi, nu au participat la audieri, că nu le-au permis martorilor apărării să se expună, că un cetățean, oricine n-ar fi el, a fost lipsit de ultimul cuvânt în proces, că a fost condamnat ilegal”, afirmă Petrenco citat de noi.md.

XS
SM
MD
LG