Linkuri accesibilitate

EMA: Inflamațiile cardiace, posibil efect secundar al vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna


Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri introducerea inflamaţiilor cardiace drept posibil efect secundar al vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna.

Agenția recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept potențiale noi efecte secundare.

EMA a spus că bărbații adulți mai tineri sunt mai predispuși la dezvoltarea afecțiunilor, care tind să apară mai frecvent în decurs de două săptămâni după a doua doză de vaccin. Constatarea confirmă concluzii similare la care au ajuns oficialii sanitari din Statele Unite luna trecută.

Autoritatea de reglementare a recomandat, de asemenea, ca persoanele cu antecedente ale unei boli rare de sânge – CLS- să nu fie vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson după adăugarea acestei boli ca fiind un posibil efect secundar al vaccinului de la AstraZeneca.

CLS este o afecțiune extrem de rară, dar gravă, care provoacă scurgeri de lichid din vasele capilare, ceea ce duce la umflarea brațelor și picioarelor, tensiune arterială scăzută, îngroșarea sângelui și niveluri scăzute de albumină

EMA a mai spus că este prea devreme pentru a stabili dacă vor fi necesare mai multe doze de vaccin pentru o imunizare completă după ce Pfizer și partenerul său german, BioNTech au anunțat ieri că intenționează să solicite autorităților de reglementare europene si americane să autorizeze încă o doza de rapel.

Pfizer a declarat că după șase luni de la vaccinare există riscul unei îmbolnăviri, mai ales din cauza răspândirii variantei Delta a virusului care este extrem de contagioasă. EMA a declarat pe 9 iulie că este încrezătoare pentru moment că cele două doze sunt suficiente.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG