Linkuri accesibilitate

Erdogan a discutat cu Putin și Zelenski despre deblocarea exporturilor de cereale


O navă portcontainer acostată la terminalul pentru cereale din portul Sevastopol, 21 mai 2022

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că Moscova este pregătită să colaboreze cu Ankara în vederea eliberării porturilor ucrainene pe care le-a blocat din cauza conflictului din Ucraina.

Putin a remarcat „disponibilitatea” Rusiei „de a facilita tranzitul maritim neîngrădit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci”. Kremlinul l-a citat pe Putin, care a vorbit la telefon pe 30 mai cu Erdogan, spunând că „acest lucru este valabil și pentru exporturile de cereale din porturile ucrainene”.

Kremlinul a precizat că cei doi au discutat despre „asigurarea unei navigații sigure în Mările Neagră și Azov” și despre „eliminarea amenințării minelor din apele lor”.

Zeci de nave portcontainer rămân blocate în porturile ucrainene, care sunt înconjurate de forțele rusești, împiedicând exporturile de grâu și alte mărfuri din Rusia și Ucraina, țări care împreună reprezintă cca 30% din exporturile mondiale de grâu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat și el, ulterior, cu Erdogan despre situația din porturi, securitatea alimentară și cooperarea în domeniul apărării.

„Sunt de acord în unanimitate cu privire la necesitatea de a restabili pacea. Apreciem asistența Turciei în acest proces”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Comunitatea internațională a cerut Rusiei să deblocheze porturile și să permită exportul de cereale ucrainene. Săptămâna trecută, Putin discutat la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, asigurându-i că „dorește să permită exportul de cereale din Ucraina, în special pe cale maritimă”, dar el a legat relaxarea blocadei porturilor de renunțarea la sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Biroul lui Erdogan a declarat că i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să-și asume un rol în încheierea războiului din Ucraina, inclusiv să participe la un posibil „mecanism de observare” între Ucraina, Rusia și Națiunile Unite.

Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, din martie, nu au reușit să facă niciun progres, dar Turcia, care are legături strânse atât cu Kievul, cât și cu Moscova, s-a prezentat în mod repetat ca un posibil mediator.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG