Linkuri accesibilitate

Escaladarea conflictului Statele Unite - Iran nu a periclitat România sau Europa


Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, Bruxelles 2019

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană (fost ministru de externe al României) a declarat, luni seară, într-un interviu televizat, că pe toată perioada crizei dintre Statele Unite și Iran, sistemul de alertare al organizației nu a depășit limitele normale, relatează G4media. România și Europa în general, a subliniat Geoană, nu au fost supuse riscului „nicio secundă” în timpul crizei, despre care Geoană consideră că a fost depășit.

După conferința de presă de joi, 9 ianuarie a președintelui american - prima la care Donald Trump a comentat atacurile iraniene cu rachete din Irak – a avut loc și o convorbire telefonică între Trump și Jens Stoltenberg, secretarul general NATO în care s-a discutat despre o posibilă angajare mai mare a Alianței în Orientul Mijlociu.

După escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, ca urmare a atacului iranian cu rachete împotriva a două baze militare irakiene, care găzduiesc militari americani, în România s-a speculat intens că țara ar putea deveni ținta unei replici iraniene. Din cauza bazei militare de la Deveselu, care găzduiește elemente ale scutului american antirachetă, gândit să preîntâmpine atacuri din partea unor state „nesigure” precum Iranul sau Coreea de Nord.

XS
SM
MD
LG