Linkuri accesibilitate

„Este categoric cea mai bună versiune a Europei din toate timpurile” (Valentin Naumescu/contributors.ro)


Revista presei de la București.

Un dialog scormonitor a realizat Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com cu liderul PLUS, Dacian Cioloș. Principalele subiecte pe care au insistat întrebările sunt legate de relația dintre PLUS si USR, care împreună au format Alianța 2020. Dacian Cioloș declară că partidul său s-a clarificat din punct de vedere doctrinar: se definește printr-un „liberalism etic” și se încadrează la centru-dreapta. Fuziunea cu USR este în continuare o opțiune; subiectul va fi reluat împreună cu liderul USR, Dan Barna, în ianuarie. Până în martie, va fi desemnat și candidatul comun pentru primăria capitalei, dar Cioloș spune că dacă nu se vor face alegeri de primari în două tururi, va fi nevoie de candidați unici ai Alianței 2020 în toate locurile.

Fostul premier se păstrează într-o expectativă încrezătoare față de Ludovic Orban. Actualul premier are dreptate să treacă peste scrupulul democratic pentru a adopta bugetul pe anul viitor prin asumarea răspunderii. El va ieși mai bine decât dacă ar fi fost lăsat să fie desfigurat de opoziția pesedită. În același timp, PLUS și USR critică des decizii ale liberalilor. Cioloș doar speră – încă nu poate avea certitudini – că guvernul liberal nu va vrea să-și rateze șansa politică neîndeplinind ceea ce a promis, mai ales alegerile de primari în două tururi. Ioana Ene-Dogioiu îl „atacă” reamintind că atunci când a fost la cârma unui guvern, a refuzat revenirea la două tururi. Răspunsul lui Cioloș e fără echivoc: nu a refuzat, dar nu era potrivit să se facă prin ordonanță de urgență, cum nu e nici acum. Singura cale – asumarea răspunderii, ceea ce pentru un guvern de tehnicieni cum a fost guvernul Cioloș nu avea sens, dar pentru un guvern politic este posibil.

Întrebat dacă la toamnă nu se va repeta scenariul din 2016, adică PSD să revină en fanfare, Dacian Cioloș răspunde că voturi vor fi în parlament: „dacă avem mesaje clare și noi, Alianța USR-PLUS, ca susținători (…) ai guvernului și PNL, dacă se ține de cuvânt. Dacă vom avea alegeri în două tururi, dacă vom avea locuri mai multe pentru diaspora în viitorul Parlament, dacă vom avea reașezarea în justiție promisă (…): ori Parlamentul permite guvernului să facă reformele, ori pică guvernul și mergem la anticipate”.

Pe platforma contributors.ro, Valentin Naumescu trece în revistă posibile scenarii de evoluție a Europei în următorii treizeci de ani. La împlinirea primelor trei decenii de la căderea comunismului, presa europeană a făcut numeroase analize și retrospective și de aici se pot face unele deducții, pornind însă de la o premisă clară : „Este categoric cea mai bună versiune a Europei din toate timpurile (…). Temerea noastră este că, din mai multe perspective, s-a atins deja un nivel maxim al Proiectului European, ca extindere și adâncime, precum și apogeul ordinii liberale occidentale, dincolo de care generațiile care vin se pot aștepta la (și chiar pregăti pentru) diferite forme ale declinului regimului libertăților, ale crizei democrației sau deteriorării situației generale pe plan internațional, procese care sunt de regulă premergătoare trecerii de la un tip de ordine mondială la altul”.

Pentru România este cu atât mai mult un moment de vârf cu cât a pornit foarte de jos. Principala problemă a țării în următoarele decenii va fi cea demografică. De pe acum se întrevede necesitatea unor politici clare de imigrație.

XS
SM
MD
LG