Linkuri accesibilitate

Este de aşteptat ca presiunile externe asupra Bucureştiului să se înteţească (Laurențiu Mihu/Digi24)


Ziare de la București

România a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene sub un cor de critici ale celor mai importante publicații europene și de peste ocean.

Scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec evocă în Dilema Veche cele trei utopii în care a crezut în viață: copil și adolescent, a crezut în utopia ştiinţei şi a tehnicii – azi nu mai crede, dimpotrivă. O a doua utopie îl bântuia nu doar pe el, ci și pe colegii de la facultatea de filozofie: comunismul și capitalismul s-ar putea contopi prin ceea ce au mai bun fiecare.

„Ni se permitea, spune el, să fantasmăm asupra unei lumi în care să triumfe doar părţile bune ale comunismului şi părţile bune ale capitalismului. Dezbăteam subiectul chiar şi în cadrul unor seminarii. Nu ştiu nici astăzi de unde veneau aceste idei şi dacă eram manipulaţi sau nu”.

„Cea de-a treia utopie în care am început să-mi investesc fantasmele sociale şi în care cred şi acum este Europa”, mai spune Vișniec, adăugând că e și singura „care ne mai rămâne – un proiect de societate prosperă şi de convieţuire democratică având toate şansele de reuşită. (…) este un sistem care a funcţionat, care a fascinat, care şi-a dovedit viabilitatea. A profetiza, astăzi, alte căi de evoluţie a so­cietăţii româneşti decât cea europeană riscă să devină un fel de joc cu focul (şi cu barbaria)”.

România a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene sub un cor de critici ale celor mai importante publicații europene și de peste ocean. Liderul social-democrat și guvernul de coaliție au deci presă proastă, una „care anunţă o presă încă şi mai proastă pentru următoarele şase luni”, scrie Laurențiu Mihu într-un comentariu apărut pe site-ul Digi24.

În opinia jurnalistului, motivul este faptul că reprezentanții puterii executive „au trântit uşa în cel mai costisitor mod cu putinţă, respectiv prin politicile economice puse în practică de guvernul-marionetă”: măsuri „de un populism agresiv”, care „au început să facă ravagii în sectorul privat, să schilodească bugetul public, să altereze accelerat nivelul de trai şi perspectivele acestuia, în fine, să pună investitorii străini în expectativă şi să alerteze instituţiile europene şi financiare internaţionale”.

Cel mai prost semnal este inexistența bugetului pe 2019, care nici măcar nu este schițat. „Este de aşteptat ca presiunile externe la care va fi supusă conducerea de la Bucureşti să se înteţească pe măsură ce se va trece la aprofundarea dosarelor aflate pe agenda Consiliului UE întrucât, contrar senzaţiei pe care, ţintit, o lasă retorica liderilor PSD-ALDE, mandatul care i-a revenit României nu reprezintă o miză doar pentru aceasta din urmă, ci şi pentru celelalte state membre”.

Pe scurt, și după cum arată Ioan Stanomir pe site-ul Marginalia, România se află la cârma Uniunii Europene „în toată splendoarea involuţiei sale instituţionale”.

XS
SM
MD
LG