Linkuri accesibilitate

Este de așteptat ca noul parlament iranian să fie dominat de forțele ultraconservatoarea


Secție de votare la Tehran. 21 februarie 2020

În Iran a început numărarea voturilor exprimate în alegerile generale de vineri, 21 februarie, iar primele rezultate parțiale indică o victorie a forțelor ultraconservatoare. Nici o surpriză, pentru că înainte scrutinului, mii de candidați moderați și reformatori au fost excluși din cursă de Consiliul Gardienilor Constituției, organ clerical ultraconservator.

Televiziunea iraniană de stat a relatat că lista ultraconservatorilor, condusă de fostul primar al capitalei Bagher Qalibaf, conduce la Teheran. Se speculează că el va prelua conducerea noului parlament.

Înainte de alegeri generale de vineri, 21 februarie, Consiliul Gardienilor Constituției a aprobat numai 7,148 de candidați, aproape 9 mii au fost respinși, între care și 90 de membri ai actualului parlament. Majoritatea celor respinși erau considerați conservatori moderați sau reformatori.

Vineri, votul a fost prelungit de mai multe ori, în total cu cinci ore pe fundalul temerilor că lumea nu va participa, fiind descurajată de descalificarea masivă de candidați. Potriviti agenției semioficiale de știri Fars, participarea la vot este estimată la 40% în toată țara și cam 30% la Teheran. Televiziunea de stat iraniană relata vineri despre o participare mare la vot, mai ales în capitală, informație contrazisă de agenția germane DPA care relata că multe centre de votare erau goale.

În ajunul votului, liderul religios al țării, ayatollahul Khameney declarase că participarea la vot „este o datorie religioasă”.

Secretarul de stat American Mike Pompeo a criticat votul drept „o făcătură”, precizând că nu se poate vorbi despre alegeri „libere și corecte”. Joi, Statele Unite anunțaseră deja sancţiuni împotriva a cinci responsabili din Consiliul Gardienilor Constituției pentru excluderea a mii de candidaţi.
Lista personalităţilor vizate îl include în special pe ayatollahul Ahmad Jannati, un ultraconservator nonagenar care conduce acest organism.

XS
SM
MD
LG