Linkuri accesibilitate

Eugen Rîbca: Statul are o atitudine neserioasă față de digitalizarea televiziunii


Pensionarii săraci nu pot procura convertoare TV pentru transformarea semnalului analog în semnal digital
Pensionarii săraci nu pot procura convertoare TV pentru transformarea semnalului analog în semnal digital

Trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, care ar urma să se încheie la 1 martie 2020, ar putea fi amânată din nou. Deputatul socialist Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, a explicat că există probleme la capitolul asigurării populației cu dispozitivele care convertesc semnalul digital pentru televizoare de tip vechi. „Dacă deconectăm acum sistemul analogic, atunci circa 20 la sută din populație rămâne fără informație”, a precizat deputatul pentru media-azi.md.

Pe de altă parte, întreprinderea de stat „Radiocomunicații” susţine că este gata să finalizeze tranziția ce le-ar permite spectatorilor să aibă acces gratuit la un număr mai mare de posturi de televiziune.

Trecerea la televiziunea digitală urma să se producă încă în 2015, fiind şi un angajament internațional al Moldovei. Tranziţia a fost amânată de-a lungul anilor din varii motive. L-am întrebat pe expertul media şi juristul Eugen Rîbca dacă neasigurarea cetăţenilor cu echipamente necesare e singurul motiv al eventualei noi amânări a tranziţiei spre televiziunea digitală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:26 0:00
Link direct


Eugen Rîbca: „Personal sunt dispus să văd o atitudine neserioasă din partea statului. Pentru prima oară am participat la o conferință în care se discuta problema digitalizării televiziunii în Republica Moldova, o conferință care a avut loc în 2006. În 2010 aveam deja pregătit un draft de concepție, de strategie de trecere la televiziunea digitală în Republica Moldova. Vorbesc de anul 2010, anul 2011, de atunci au trecut aproape 10 ani și noi tot vorbim de probleme în procesul de digitalizare. Cred că este o atitudine neserioasă în contextul în care reprezentanții întreprinderii „Radiocomunicații” încă acum câțiva ani de zile vorbeau public despre faptul că au acoperire cu primul multiplex a peste 95 la sută din teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, o problemă de ordin tehnic aici nu avem, unica problemă care se mai discută în spațiul public ține de procurarea convertoarelor, or aceste convertoare în 10 ani de zile puteau fi demult procurate.”

Eugen Rîbca
Eugen Rîbca

Europa Liberă: Care ar fi eventualele riscuri pentru stat, pentru consumatori, dar și radiodifuzori dacă, eventual, se amână din nou termenul de trecere la televiziunea digitală?

Eugen Rîbca: „Pe de o parte, de mult timp avem deja televiziune digitală, majoritatea populației, inclusiv locuitorii satului meu de baștină procură aceste convertoare din bani proprii, nemaiașteptând realizarea acestor promisiuni din partea guvernului. Pe de altă parte, pentru radiodifuzori cheltuielile financiare se dublează, mulți dintre ei sunt în situația de a difuza atât în eter, cât și prin multiplex pentru a ajunge la un număr cât mai mare al populației, pentru a avea audiență. Respectiv și aici avem cheltuieli nejustificate din punctul de vedere al economiei de piață. În ceea ce privește guvernul, cred că guvernul are doar de câștigat, pentru că nu-și îndeplinește promisiunile și nu cheltuiește bani.”

Europa Liberă: Dle Rîbca, dar în ce măsură sunt pregătite televiziunile, în special cele independente sau cele mici, pentru această trecere din moment ce ar trebui să suporte costuri mult mai mari pentru serviciile de distribuire a semnalului digital?


Eugen Rîbca: „Pe de o parte, haideți să delimităm două probleme: digitalizarea televiziunilor cu acoperire națională și digitalizarea televiziunilor cu acoperire locală. În cazul celor cu acoperire națională, aici este, de fapt, subiectul discuției propriu-zise. Televiziunile cu acoperire locală, mă refer la televiziunile care mai există în câteva raioane, la câteva televiziuni care își mai pot continua existența în municipiul Chișinău, în măsura în care li se permite din punct de vedere tehnic. În ceea ce privește televiziunile locale, acestea cu siguranță vor fi în situația de a supraviețui în condițiile unei televiziuni analogice, pentru că nu sunt create condiții tehnice, adică nu avem multiplexe la nivel local. Dar dacă procesul ar porni odată și odată, sunt sigur că și soluțiile s-ar găsi mult mai rapid, mă refer în special la „Radiocomunicații”, care merge la soluționarea problemelor mult mai rapid decât guvernele pe care le-a avut Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dle Rîbca, unii afirmă că amânarea încheierii tranziției ar putea fi legată de alegerile prezidențiale din toamnă. Ar putea fi și asta o explicație, mai cu seamă că recent știm că un post afiliat socialiștilor și președintelui Igor Dodon a câștigat concursul pentru o frecvență analogică națională?

Eugen Rîbca: „Există o asemenea opinie. Personal rămân la propria opinie. Este vorba doar despre neseriozitatea manifestată din partea guvernelor Republicii Moldova față de digitalizarea televiziunii.”


Europa Liberă: Anterior, când se mai discuta despre această tranziție, exista temerea că spațiul audiovizual al putea fi total monopolizat urmare a acestui transfer la televiziunea digitală, dat fiind faptul că Republica Moldova n-a elaborat încă reguli foarte clare pentru companiile private, ceea ce ar putea duce la favorizarea unor anumiți operatori și excluderea de pe piață a altora. În ce măsură aceste temeri mai sunt actuale?

Eugen Rîbca: „Sunt printre cei care delimitează clar aceste probleme. Dacă vom avea puterea, vom avea voința politică, vom avea necesitatea de a ne proteja spațiul informațional cu adevărat, o vom face. Digitalizarea este o problemă de ordin tehnic și în măsura în care nu rezolvăm prima problemă, înaintarea procesului digitalizării nu poate fi nici îmbunătățită, nici înrăutățită. Sunt probleme diferite care trebuie să fie soluționate în mod diferit.”

Europa Liberă: Dar în afară de diminuarea, să zicem așa, a decalajului digital dintre zona rurală și cea urbană ce alte avantaje presupune trecerea la televiziunea digitală pentru consumatori?

Eugen Rîbca: „Beneficiile digitalizării: astăzi, cei care nu au acces la multiplex, cei care nu au acces la televiziunea digitală privesc două-trei posturi de televiziune cu o calitate foarte joasă. În condițiile în care își procură un televizor performant, chiar dacă este scump, sau își procură un receptor al semnalului digital pe care îl oferă televizorului mai vechi, acest adaptor are acces la cel puțin 15 posturi de televiziune de calitate înaltă. Asta este o diferență semnificativă.”

În condițiile în care Republica Moldova nu a putut asigura trecerea la televiziunea digitală, cu atât mai mult nu cred că vom putea trece la un standard tehnic mult mai eficient...


Europa Liberă: Tot președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, nu a exclus că autoritățile și-ar putea schimba strategia, pentru că și televiziunea digitală deja ține de trecut, zicea el. Alternativa ar fi, potrivit lui, asigurarea populației cu acces la informație prin fibră optică, prin internet. El zicea că această soluție ar fi mai ieftină și chiar mai rapidă. Este asta într-adevăr o alternativă, în opinia Dvs.?

Eugen Rîbca: „În condițiile în care Republica Moldova nu a putut asigura trecerea la televiziunea digitală, despre care vorbim de 10 ani de zile, cu atât mai mult nu cred că vom putea trece la un standard tehnic mult mai eficient chiar și dacă este mai scump. Este ceea ce se întâmplă deseori în politica Republicii Moldova, când înlocuim o promisiune nerealizată cu o promisiune pe care iarăși nu o vom realiza.”

Europa Liberă: Și pe final, se mai poate face ceva pentru a asigura tranziția pe semnalul digital din 1 martie 2020, așa cum era prevăzut inițial?

Eugen Rîbca: „Eu cred că dacă ar exista voință politică, dacă și-ar dori politicienii cu adevărat să rezolve această problemă, ar putea să o rezolve pe parcursul anului 2020.”

XS
SM
MD
LG