Linkuri accesibilitate

EUvsDisinfo: vaccinarea anti-dezinformare, ediția georgiană


Salutări de la Tbilisi!

Săptămâna asta, revista dezinformării vine direct din Georgia, pământul tradițiilor vechi, căminul „primilor europeni”, locul unei arhitecturi moderne unice, și o țintă favorită a dezinformării pro-Kremlin.

EUvsDisinfo a dezvăluit peste 300 de cazuri de dezinfomare pro-Kremlin țintinind în mod explicit la Georgia. Asta e aproape 5% din toate cazurile pe care le-am adunat din 2015 încoace. Dar cifrele nu reflectă fervoarea cu care este atacată Georgia. A fost etichetată în mod repetat drept locul unor groaznice experimente biologic, înfățișată ca o neajutorată victimă a ingineriilor geopolitice occidentale, și acuzată că răspîndește tot felul de lucruri rele, dela from infecții intestinale la otravă și rusofobie (nu uitați să citiți articolul nostru despre laboratorul Lugar!).

Toare aceste exemple sînt doar simptome ale virusului dezinformării răspîndit de media pro-Kremlin pentru a ataca democrația, integritatea terirorială și parcursurile transatlantic și european ale Georgiei.


Majoritatea cazurilor de dezinformare pro-Kremlin legate de Georgia din baza de date EUvsDisinfo au ca țintă relațiile acetei țări cu UE și NATO. Recent însă, am observat un focar distinct de dezinformare îndreptat împotriva misiunii UE de monitorizare din Georgia.

Instituțiile media pro-Kremlin din regiunea separatistă gerogiană Osetia de sud, unde Rusia își continuă prezența militară încălcînd legislația internațională, îi acuză pe observatorii UE de provocări, încălcarea frontierelor, încurajarea activităților distructive, înfățișîndu-i ca pe un element ce poate provoca un „comportament neadecvat” autorităților separatiste de la Tskhinvali.

Acesta e un efort concentrat de a discredita și deteriora reputația misiunii, care a contribuit la menținerea stabilității din regiune începînd din 2008, și arată simptomele clasice ale sindromului “провокация” [provokatsiya]. Afectată de acest sindrom, media pro-Kremlin îi acuză pe alții de provocări, adică de conspirații împotriva Rusiei - înfățișînd Kremlinul și pe lacheii săi drept victime nobile ale unor planuri malefice din pa altora. Ca referințe, vedeți aceste exemple clasice: „NATO provoacă Rusia în Marea Neagră” și „protestele din Georgia sînt o provocare rusofobică“.


În timp ce Georgia și UE continuă să aibă o relație excelentă, media pro-Kremlin încearcă că atingă noi nivele de „excelență” în a-i dezinforma pe georgieni cu privire la UE.

Instituțiile de dezinformare încearcă să submimeze UE în ochii georgienilor, înfățișînd-o ca pe o amenințare la adresa valorilor tradiționale. Într-un caz cu totul acut de dezinformare, ele au mers pînă la a sugera că liberalii europeni vor veni la familiile georgiene și vor lua copiii de la părinții lor. În același timp, presa pro-Kremlin insistă că cultura georgiană a fost protejată cu drag în URSS.

Acestea sînt simptome ale febrei dezinformării pro-Kremlin: Europa de azi ca o malade, și Rusia ca salvare. Astfel, georgienilor li se spune că țara lor nu beneficiază de pe urma comerțului liber cu UE și deci ar trebui să se reîntoarcă la Rusia, când de fapt UE este cel mai mare partener comercial al Georgiei. Georgienii sînt bombardați cu mesaje de dezinformare alarmiste legînd liberalizarea vizelor de amenințări teroriste din ce în ce mai mari și de un influx în masă de refugiați sirieni, în ciuda faptului că mai mult de 300.000 de cetățeni georgieni au geneficiat deja de pe urma liberalizării vizelor.

Dezinformarea pro-Kremlin caută pe orice cale să descurajeze relații UE-Gerorgia mai apropiate, cu același mesaj subliminal: Georgia nu poate fi salvată decît de Rusia. Iar asta indică un diagnostic periculos: media pro-Kremlin media suferă de intoxicație imperială.


Ca majoritatea „infecțiilor“, virusul dezinformării se răspîndește ușor peste granițe (și peste limbi). Temele de dezinformare pro-Kremlin despre cum e Europa sufocată de migrație funcționează atît în georgiană cît și în limbile bielorusă, armeană, cehă, ba chiar și în arabă.

George Soros poate fi descris drept distrugător de națiuni și culturi în cel puțiun nouă limbi diferite, inclusiv georgiana. La fel, Parteneriatul estic al UE poate fi prezentat drept un proiect rusofobic audiențelor ucraineană, armeană, bielorusă, și germană.

Cum se poate lupta deci cu această contagiune de dezinformare internațională?


Georgia are propria ei rețetă: guvernul, activiștii și presa au început să vaccineze societatea contra dezinformării.

Media gerogiană și organizațiile societății civile lucrează ca să se asigure că întreaga societate - de la studenți la femieri din regiunile muntoase îndepărtate - au acces la informații factuale și corecte despre Europa și propria lor țară. Deseori, asta duce la o cooperare strînsă cu profesori, preoți, și alți lideri comunitari, ale căror voci sînt mai puternice decît zgomotul dezinformării. Între timp, detectoarele de mituri gerogiene și alți verificatori de fapte continuă să lupte contra dezinformări cu fapte și cu alfabetizare media sporită.

Și în timp ce nu există un remediu rapid la contagiunea dezinformării, georgienii, la fel ca și cei mai mulți dintre noi, știu că prevenția e cea mai bună terapie.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG