Linkuri accesibilitate

Evoluțiile îngrijorătoare din Portland, Oregon


Imagini de la protestele din Portland, Oregon
Imagini de la protestele din Portland, Oregon

În orașe americane continuă proteste, unele cu accente violente.

La Portland, Oregon, Departamentul pentru Securitate Internă a trimis forțe federale, iar președintele Trump amenință că o va face și în alte mari orașe.

Evoluțiile îngrijorătoare din Portland, Oregon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Dreapta, care-l sprijină pe Donald Trump, susține că orașul Portland este că o „zona de război”, după cum comentatorul politic Tucker Carlson spune pe rețeaua Fox, un oraș „distrus de gloate”.

În realitate, în cursul zilei, zona în care sînt demonstrații arată mai mult că un festival din anii ’60, iar noaptea violențe se produc într-o parte limitată. De cînd au venit forțele federale, sub comanda Departamentului pentru Securitate Internă, se atacă ceea ce se caracterizează drept miliții violente, care vizează obiective federale.

Președintele susține că este nevoie de ele pentru a reinstaura legea și ordinea...

Președintele susține că este nevoie de ele pentru a reinstaura legea și ordinea, principalul slogan cu care își propune să candideze în noiembrie pentru realegere. Primarul din Portland și consiliul local cred că forțele de poliție sînt suficiente și că prezența forțelor federale este un abuz.

Protestatarii spun că sunt pașnici și acuză prezența unor forțe neidentificabile, ostile. Dreapta arată că forțele sunt identificate, că pe uniformele lor scrie pentru ce departament lucrează și au număr individual de înmatriculare. Stîngă subliniază că această escaladare este o dovadă a tendințelor autoritare ale lui Donald Trump.

Dreapta spune în replică că dacă nu ar acționa, Trump ar fi acuzat de incompetența, iar dacă o face este caracterizat drept “autoritar” sau “fascist”. Stîngă arată că prezența forțelor federale este ilegală, în condițiile în care nu a fost solicitată de autoritățile locale, iar Departamentul pentru Securitate Internă a fost creat să lupte împotriva terorismului.

Democrații și primarii din localități precum Chicago și New York amenință că vor da în judecată Casă Albă...

Echipa președintelui argumentează că ceea ce fac anarhiștii, împotriva unor obiective federale și forțelor de ordine este terorism. Democrații și primarii din localități precum Chicago și New York amenință că vor da în judecată Casă Albă dacă forțe federale sînt trimise acolo.

Trump arată că amenințarea în sine i-ar fi făcut pe respectivii primari să ia măsuri mai serioase împotriva manifestațiilor violente. Guvernatorul din Oregon, democrată Kate Brown spune că prezența forțelor federale nu a făcut decît să aprindă și mai mult protestele.

„Este o democrație, nu o dictatură” – declara ea, pronunțîndu-se pentru dreptul la adunare pașnică și liberă exprimare și spunînd că oameni sînt arestați pe străzi și puși în vehicule fără însemne oficiale, cum procedează poliția secretă în anumite părți ale lumii.

Este o democrație, nu o dictatură...

Administrația spune că și poliția folosește vehicule fără însemne oficiale, în acțiuni împotriva delicvenței. Stîngă crede că campania pentru ordine și justiție este un spectacol menit să repete succeesul lui Richard Nixon din 1968 și o diversiune pentru a face uitat răspunsul incompetent al administrației la noul coronavirus. La care președintele replică: „La Portland, forțele federale au făcut o treaba fantastică”.

XS
SM
MD
LG