Linkuri accesibilitate

Există riscul ca românii să fie carantinați pretutindeni în Europa (Republica.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Exact în ziua în care opoziția pro-europeană din parlamentul de la Chișinău a depus moțiune de cenzură împotriva guvernului, la București este preluat pe blogurile Adevărul articolul lui Denis Cenușă despre decizia Comisiei Europene de a debloca totuși a doua tranșă din împrumutul nerambursabil promis în mod condiționat guvernului Ion Chicu.

Acești bani ar valida „măsurile întreprinse de guvernul lui Chicu și coaliția de guvernare, formată din Socialiștii pro-ruși și Partidul Democrat”. Semnalul pozitiv merge, în același timp, și către opoziție și opinia publică și ar dovedi că „opoziția și societatea civilă nu dispun de contra-argumente robuste împotriva forțelor aflate la putere sau că acestea nu ajung (...) la Bruxelles”. Denis Cenușă mai scrie că decalajul dintre Igor Dodon și Maia Sandu, ca și între partidele pe care ei le conduc, s-a micșorat înaintea prezidențialelor din toamnă, dar persistă divergențe de opinii între PAS și PPDA. „PAS (de pildă) adoptă un ton geopolitic anti-rusesc tot mai deslușit”.

Războiul informațional al Rusiei și Chinei, vizat să compromită UE (...), nu a lăsat amprente serioase asupra percepției publice...

Suita paradoxurilor continuă: „nivelul sentimentelor pro-europene se află la cote relativ înalte (56-64%). Astfel, rezultă că războiul informațional al Rusiei și Chinei, vizat să compromită UE (...), nu a lăsat amprente serioase asupra percepției publice”.

Consiliul National al Românilor din Ucraina reclamă autorităților române „încălcarea, de către autoritățile de la Kiev, a dreptului la educație în limba maternă acuzând un genocid cultural-lingvistic și remarcă faptul că acțiunile statului român în această perioadă au fost și sunt mai mult decât modeste”. „Alte state, precum Ungaria și Bulgaria, au încheiat acorduri cu Kievul pentru asigurarea respectării drepturilor propriilor comunități de pe teritoriul ucrainean”, susțin reprezentanții românilor din Ucraina pe Ziare.com.

Una din probleme este reforma administrativă din Ucraina care va împărți altfel teritoriul pe care se află concentrată populația de etnie română. În loc de 11 raioane, vor fi 3 sau 4, astfel încât ponderea românilor va fi sub 10%, pierzând astfel dreptul de a-și folosi limba maternă și de a fi reprezentați parlamentar.

Occidentul e slăbit, și nu de azi de ieri, rezultă din articolul semnat de Matei Vișniec în Dilema Veche. Dacă n-ar fi fost așa, n-ar fi fost cu putință ca Regep Tayyp Erdogan să dispună a doua cucerire și transformare a catedralei-simbol Hagia Sophia în moschee.

Occidentul e slăbit, și nu de azi de ieri...

Un semnal de același tip este, consideră jurnalistul, și încălcarea de către China a acordului care dădea dreptul provinciei Hong Kong să fie autonomă până în 2047.

„Ne-am făcut-o cu mâna noastră: de la țara dată ca exemplu în gestionarea pandemiei, la statistica zilei de ieri: primii la morți în UE, pe locul doi la infectări, după Spania”. Sunt cuvintele lui Florin Negruțiu pe Republica.ro. Există riscul ca românii să fie carantinați pretutindeni în Europa, se realizează astfel ce n-a reușit Liviu Dragnea, fostul lider încarcerat al Partidului Social-Democrat: izolarea României.

Negarea existenței virusului e alimentată din mai multe surse: instituțiile controlate de PSD (Avocatul Poporului, Curtea Constitutțională etc), apoi „grupările religioase fundamentaliste” care și-ar dori o revanșă după înfrângerea la referendumul privind familia tradițională și, bineînțeles, Sputnik. S-au adăugat și cel puțin două greșeli serioase ale guvernului liberal, așa că Negruțiu răbufnește: „În loc să ne îngrijoreze că am ajuns din nou primii din urmă în Europa, dezbatem săptămâni de-a rândul dacă o nenorocită de mască ne răpește libertatea și ne scurtcircuitează sinapsele neuronilor, câți om mai avea”.

XS
SM
MD
LG