Linkuri accesibilitate

Experţii despre reforma fiscală promovată de guvernare în ajun de alegerile parlamentare (Newsmaker.md)


„R. Moldova e cea mai vulnerabilă țară din Europa Centrală și de Est în fața propagandei străine” (media-azi.md).

Directorul executiv al Institutului „Viitorul”, Igor Munteanu, susţine, într-un comentariu pentru Deutsche Welle (dw.com), că decizia prin care viceprimarul Ruslan Codreanu şi-a asumat, cu de la sine putere, funcţia de primar interimar ar fi ilegală. „Logica juridică susține că nu poate una și aceeași persoană să se numească și să se aprobe într-o funcție de ales local, ca și în orice funcție de demnitate publică… Faptul că lipsa unui primar, ca ordonator de credite al celui mai populat oraș al Moldovei, creează haos în țară, ar fi trebuit să deranjeze și pe judecătorii care au produs acest haos judecătoresc”, spune Munteanu. El constată că această decizie vine în contradicţie cu mai multe legi, dar şi că legislația cu privire la statutul special al municipiului Chișinău conține multe prevederi confuze, care contrazic şi ele alte legi.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

NewsMaker.md publică opinii ale experţilor despre reforma fiscală promovată de guvernare în ajun de alegerile parlamentare. Doctorul în economie Tatiana Laruşin apreciază pozitiv reforma, în partea ce ţine de modificările de impozite şi de legalizare a bunurilor şi capitalurilor lipsă din circuitul oficial. Experta exclude dificultăţi bugetare create de această reformă. „Guvernarea încearcă să scoată economia din sectorul informal”, spune Laruşin. Modificările de impozite sunt considerate inofensive şi de către expertul economic Victor Ciobanu. El vede riscuri însă în amnistia capitalului promovată în cadrul acestei reforme. „Din această amnistie au fost excluşi deputaţii şi alţi demnitarii, dar la final de mandat această iniţiativă pare stranie.” Expertul consideră că miza reformei fiscale este cea de a loializa toate părţile sociale, de la businessmeni, până la simpli cetăţeni.

„Republica Moldova e cea mai vulnerabilă țară din Europa Centrală și de Est în fața propagandei străine”, titrează media-azi.md cu referire la un studiu realizat de câteva organizații, inclusiv din Ucraina. Cercetarea atestă că în Moldova majoritatea televiziunilor de top sunt cele care retransmit programe rusești, iar o bună parte din presa on-line favorizează Kremlinul. Se menționează că măsurile luate în ultimul timp de autorități nu sunt suficiente, ba mai mult, sunt susceptibile de a favoriza anumite grupuri politice. „Structura acționariatului în mass-media sugerează că această situație favorizează actori politici care ar putea controla câteva din cele mai populare canale de televiziune. În același timp, implementarea celor mai active măsuri de combatere a propagandei străine îi poate oferi regulatorului pârghii pentru a limita libertatea presei”, este una din concluziile studiului.

Într-un editorial pe cotidinanul.md Alexandru Cozer face o paralelă între situaţia din R. Moldova şi cea din Ucraina din timpul Maidanului. El observă că liderul coaliţiei de guvernare de la Chişinău, Vlad Plahotniuc, merge pe calea aleasă de ex-preşedintele ucrainean Victor Ianukovici, cea a contra-protestelor. „Plahotniuc pare determinat să meargă în continuare pe această cale. Shor este scos aproape zilnic pentru a „apăra magazinele sociale”, manifestațiile din raioane sunt perturbate... Plahotniuc și regimul său cu siguranță urmăresc să provoace confruntări, iar apoi să poată motiva intrarea poliției în forță... Probabil asta urmărea și Ianukovici. Doar că urmările în Ucraina au fost unele la care nici el nu s-ar fi gândit vreodată”, scrie, între altele, Alexandru Cozer.

Alexandru Vakulovski scrie pe deschide.md despre recentele ameninţări lansate de primarul Ilan Shor, inclusiv la adresa jurnaliştilor cărora le-am promis o lustraţie aspră. „Obrăznicia şi tupeismul lui Shor a crescut ca Făt Frumos, văzând că poate cumpăra orice din banii sustraşi din băncile falimentate, el a pierdut mirosul fricii... Şi-a cumpărat oameni care să-l aplaude, care să-l voteze, care să-l ţină departe de închisoare, care să scrie frumos despre el...”, scrie autorul. El îndeamnă jurnaliştii să-l boicoteze pe Shor. „I-aţi putea refuza reclamele plătite gras. Aţi putea să nu mai faceţi reportaje elogioase despre „vai, ce a făcut Şor la Orhei”. Cu toţii ştim că nimic ce e din furat nu ţine”, scrie, între altele, Alexandru Vakulovski.

Despre Ilan Shor scrie şi Mădălin Necşuţu într-un articol de opinie din Evenimentul Zilei. Una din observaţiile sale este că autorităţile nu au reacţionat în nici un fel la recentele ameninţări lansate de Shor, despre care autorul aminteşte, că este condamnat în dosarul fraudei bancare. „Dacă și de această dată autoritățile vor închide ochii la astfel de „tupeu de pușcăriabil”, atunci curtea e luminată în ceea ce privește stare de fapt în R. Moldova peste care se așterne bezna”, scrie Necşuţu. El mai constată că într-o țară normală, tot acest conglomerat de fapte penale, afaceri oneroase și proferarea unor amenințări brutale ar fi trebuit să îl arunce demult după gratii pe Shor.

XS
SM
MD
LG