Linkuri accesibilitate

Experți canadieni au vizitat locul accidentului aviatic din apropiere de Teheran


Universitatea din Toronto - în memoria victimelor accidentului aviatic de la Teheran, 13 ianuarie 2010.
Universitatea din Toronto - în memoria victimelor accidentului aviatic de la Teheran, 13 ianuarie 2010.

Experți canadieni au vizitat locul accidentului aviatic din 8 ianuarie, când un avion ucrainean de pasageri a fost doborât imediat după decolarea de la Teheran, de o rachetă iraniană. Toți cei 176 de pasageri, între care 57 de cetățeni canadieni, au murit. Ministrul canadian al Transportului a declarat că experții nu au avut până acum acces la cutiile negre ale avionului, recuperate din epavă. Dar că au primit asigurări din partea autorităților iraniene că vor putea participa în „decodarea și analizarea” informațiilor de zbor înregistrate.

Miniștrii de externe din Canada, Ucraina, Suedia și Marea Britanie (toate țări afectate direct de accident) se întâlnesc joi pentru a cere Iranului o „cooperare deplină” în ancheta care ar trebui să elucideze motivele pentru care avionul de pasageri a fost confundat cu „o țintă inamică”.

Accidentul a avut loc la numai câteva ore după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, utilizate de armata americană ca reacție la uciderea pe 3 ianuarie a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, în apropiere de Bagdad.

XS
SM
MD
LG