Linkuri accesibilitate

Experții constituționali discută dacă există temei pentru suspendarea președintelui american Donald Trump


Profesorul de drept Jonathan Turley de la Universitatea George Washington, 4 decembrie 2019
Profesorul de drept Jonathan Turley de la Universitatea George Washington, 4 decembrie 2019

În Statele Unite, comisia juridică din Camera Reprezentanților a început o rundă de audieri publice în ancheta de impeachment împotriva lui Donald Trump pentru a determina dacă acțiunile imputate președintelui pot servi drept motiv pentru punerea sa sub acuzare. Legislatorii audiază patru experți în drept constituțional, care au puncte de vedere contradictorii.

În declarația de debut, profesorul de drept Jonathan Turley de la Universitatea George Washington care a fost chemat ca martor de către aliații republicani ai lui Trump, a spus că este o ancheta organizată „neglijent” de opoziția democrată și bazată pe informație de mâna a doua.

Ceilalți trei experți convocați de democrați au adusa argumente în favoarea suspendării președintelui Trump, spunând că există „bază constituțională” pentru „impeachment”.

Președintele Trump care spune că este victima unei „vânători de vrăjitoare” este acuzat în legătură cu o convorbire telefonică purtată cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în care cerea ucrainenilor să-i investigheze rivalul politic, fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden. În acea periodă, blocase însă un important ajutor militar pentru Ucraina, motiv pentru care se crede că ar fi condiționat, direct sau indirect, eliberarea ajutorului (vital pentru Ucraina în conflictul din estul secesionit) de deschiderea oficială a anchetei împotriva lui Biden, posibilul său contracandidat democrat în alegerile prezidențiale din 2020.

XS
SM
MD
LG