Linkuri accesibilitate

Explozia din Beirut: autoritățile fuseseră avertizate încă din iulie (Reuters)


Debris are seen in the port area after a blast in Beirut, Lebanon,

În Liban, premierul Hassan Diab a anunțat luni seară demisia guvernului său, spunând, într-un discurs televizat, că explozia devastatoare din capitala libaneză care a ridicat un val de nemulțumire publică este rezultatul corupției endemice.

Beirut: sute de mii de oameni au rămas fără case după explozia din 4 august, 2020.
Beirut: sute de mii de oameni au rămas fără case după explozia din 4 august, 2020.

Între timp, agenția Reuters relatează că serviciile libaneze de securitate îi avertizaseră cu o lună în urmă pe președintele țării și pe premier de pericolul reprezentat de cele peste 2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate neglijent în port, pentru securitatea Beirut-ului.

Explozia de pe 4 august cauzată de detonarea unei mari cantități de nitrat de amoniu la un depozit din portul de la Beirut a ucis cel puțin 163 de oameni, a rănit peste șase mii și a distrus sute de mii de locuințe, pe fundalul unei crize politice și economice îndelungate.

Demisia guvernului are loc după un week-end de proteste, la care participanții au dat vina pe neglijența autorităților și pe corupție. Cauza exactă a exploziei de pe 4 august încă nu a fost stabilită. Nitratul de amoniu a fost depozitat timp de șase ani în portul de la Beirut, după ce a fost confiscat de autoritățile libaneze de pe o navă arestată din cauza datoriilor. Presa a relatat că nava naviga în acel moment sub pavilion moldovean, aparținând unui om de afaceri rus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG