Linkuri accesibilitate

Exporturile și-ar putea reveni la nivelul pre-pandemie (Veaceslav Ioniță)


După criza din 2020, când exporturile moldovenești au cunoscut o scădere de 10,6% sau -296 milioane USD, în acest an ele au înregistrat o recuperare destul de promoțătoare, scrie econmistul Veaceslav Ioniță de la IDIS Viitorul pe blog-ul sau.

După estimările sale, R. Moldova ar putea recupera până la sfârșitul anului toată căderea din 2020, dacă nu apare o nouă criză. Recuperarea în proporție de 70-75% se va datora pieței Uniunii Europene.

În prezent 67% din toate exporturile Moldovei sunt destinate Uniunii Europene, în ușoară creștere față de anul 2020, dar mai jos decât nivelul anului 2018, când a fost stabilit recordul istoric al exporturilor Moldovei spre UE în mărime de 70%. Principal partener comercial al Republicii Moldova în Uniunea Europeană este România, unde sunt livrate aproape 30% din mărfurile moldovenești, cea ce este de 3 ori mai mult decât exporturile spre Germania, care ocupă locul doi ca țară de destinație cu o cotă de 9,4%. Rusia cu 230 milioane USD exporturi anuale ocupă locul 3 cu o cotă de 9,2%.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG