Linkuri accesibilitate

Extenuarea, nu lipsa echipamentului de protecție, motivul infectării personalului sanitar cu Covid-19 (Nicolae Furtună ANSP)


 Nicolae Furtună, 9 martie 2020
Nicolae Furtună, 9 martie 2020

Nicolae Furtună, şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, se apără în faţa criticilor că sistemul medical moldovenesc ar fi mai vulnerabil ca altele în faţa pandemiei de coronavirus din cauza lipsei de echipament de protecţie , spunând că mulţi dintre lucrătorii medicali nu s-au infectat la locul de muncă şi că sistemul de sănătate nu ar avea în acest moment insuficienţe majore.

Într-un comunicat al ANSP se arată că până în acest moment sunt contaminați cu noul coronavirus 60 de angajați din sistemul sanitar dar numai 9 (sau 3%) s-au infectat având grijă de pacienți contaminați la rândul lor.

Medicii se îmbolnăvesc din cauza extenuării, explică în schimb Nicolae Furtună într-un interviu cu Europa Liberă.

În acelaşi interviu, principalul epidemiolog moldovean aduce critici dure reprezentanţilor clerului care nu au sistat slujbele religioase în ciuda interdicţiilor guvernamentale. „Noi deja avem doi preoţi infectaţi şi mai multe contacte cu aceşti preoţi confirmate. Câţi oameni trebuie să se mai îmbonăvească ca să se înţeleagă să se oprească slujbele”, se întreabă Furtună în acelaşi interviu, criticând de asemenea indisciplina cetăţenilor şi atenţionând că R. Moldova e la câţiva paşi de la „îmbolvăvirea comunitară”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG