Linkuri accesibilitate

Fața nevăzută a Serviciului de urgență 112 (Galerie Foto)


Anul trecut, serviciul de urgență 112 a primit peste 3,2 milioane de apeluri, dintre care mai mult de jumătate s-au dovedit a fi false

Datele Serviciului de urgență 112 arată că peste 60 la sută din apelurile recepționate de operatori sunt false sau nu țin de competența serviciului. Unele situații au devenit anecdotice, spun operatorii, când la celălalt capăt al firului sunt întrebați de ce nu funcționează internetul sau cât e ceasul? Angajații 112 susțin că nu pot ignora aceste apeluri și nici nu sunt în drept să-i tragă la răspundere pe cetățenii puși pe glume.

Fața nevăzută a Serviciului de urgență 112
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct



Elisaveta Acousov este studentă la economie. Atunci când nu are ore la facultate ea face de gardă la serviciul 112. Pentru dedicarea exemplară a primit în acest an diploma pentru cea mai sârguincioasă operatoare. Preluarea apelurilor și acuratețea cu care gestionează informația despre cazurile de urgență – acestea sunt criteriile de evaluare a muncii operatorilor de la serviciul de urgență. Elisaveta spune că de cealaltă parte a legăturii telefonice persoanele care apelează la serviciul 112 ar trebui să țină cont de cel puțin trei lucruri:

Elizaveta Acousov
Elizaveta Acousov


„Cel mai important pentru a interveni cel mai repede și cel mai calitativ este adresa unde trebuie să parvină echipa. În al doilea rând, deja tipul de urgență ca să știm ce echipaj să alocăm. După posibilitate, în cazul în care nu este o urgență majoră: ce se întâmplă la fața locului și numele, prenumele persoanei care a telefonat. Dacă vorbim de sate, foarte multe echipaje de intervenție pot să cunoască persoana în cauză, de asta ar fi ușor chiar dacă nu găsim adresa: un nume și un prenume poate să ajute echipajul să intervină”.

Elisaveta zice că operatorii știu să detecteze din prima persoanele puse pe glume, deosebindu-i de acei care de bună seamă nu știu ce competențe are serviciul 112.

„Noi deja ne-am obișnuit să nu reacționăm agresiv la așa apeluri. O luăm ca pe o normă, sunt într-adevăr persoane cu deficiențe de vedere care poate să sune doar la 112 ca să întrebe ora. Noi foarte lejer îi spunem ora, îi urăm o zi bună și mergem la apelul următor. Adică, este mai ușor deja să ajutăm așa persoane decât să-i explicăm că nu este de competența noastră. Da, sunt persoane care telefonează și nu cunosc că 112 nu se ocupă de tot ce se întâmplă în Republica Moldova, dar de doar trei servicii de urgență. Ne scuzați, vă adresați la serviciul necesar deja”.


Anul trecut, serviciul de urgență 112 a primit peste 3,2 milioane de apeluri, dintre care mai mult de jumătate s-au dovedit a fi false. Statistica, deși pare îngrijorătoare, e mai bună decât acum doi ani, când false erau peste 84 la sută din apeluri. Ar fi greșit să se creadă că aceste apeluri pot fi ignorate, spune directorul 112, Liviu Oboroc, și asta pentru că niciodată nu știi când la capătul celălalt al firului stă o persoană ce are un comportament ciudat din cauza unei probleme de sănătate. Potrivit legii, pot fi pedepsite doar persoanele din cauza cărora o echipă de urgență a mers pe teren în zadar, spune Liviu Oboroc.

„Ceea ce presupune legislația noastră actuală este: dacă timp de 24 de ore de la un număr sunt parvenite trei apeluri fără a comunica o urgență, numărul dat poate fi blocat 24 de ore. În plus la toate, în ce privește modul în care poate interveni poliția, Ministerul Economiei, noi am propus modificări la Codul Contravențional, astfel încât persoanele care apelează abuziv și nu comunică o urgență să fie penalizate conform Codului Contravențional, deci, ar fi vorba de o amendă de aproape 6 mii de lei”.

Serviciul 112 a fost creat în urmă cu aproape doi ani pentru a ajuta mai rapid cetățenii aflați în situații de urgență. Au fost comasate trei servicii – ambulanță, poliție și pompieri. Șefa direcției responsabilă de preluarea apelurilor, Carolina Sclifos, spune că astfel a fost micșorat timpul în care specialiștii reacționează la urgențe.

Carolina Sclifos, șefa direcției preluare apeluri 112
Carolina Sclifos, șefa direcției preluare apeluri 112

„Până a fi 112, când se întâmpla un caz major, cetățeanul trebuia să se gândesc unde să sune mai întâi? Dacă suna la ambulanță, putea fi redirecționat spre poliție, pompieri etc. Acum, indiferent de ce s-ar întâmpla, se formează nr. 112, de partea asta operatorul care este foarte bine instruit, după competențe trimite la serviciile necesare. Dacă e un caz care necesită ambulanță, poliție sau pompieri, trimitem în același timp la toate trei servicii specializate de urgență. Se câștigă foarte mult în timp”.

Specialiștii de la serviciul de urgență 112 admit că e loc de mai bine și ar putea să reacționeze cu mai mult sânge rece sau, pur și simplu, mai rapid la apelurile disperate. Totodată, ei și-ar dori ca oamenii care formează numărul 112 pentru a semnala o urgență să fie conștienți că și ei prin coerența și responsabilitatea lor, contribuie la salvarea de vieți.

Previous Next

XS
SM
MD
LG