Linkuri accesibilitate

FBI deschide odată la zece ore o anchetă legată de activitatea „subversivă” a Chinei în SUA


Wuhan, orașul chinez în care s-a constatat pentru prima dată existența noului coronavirus.
Wuhan, orașul chinez în care s-a constatat pentru prima dată existența noului coronavirus.

Directorul Biroului pentru Investigații (FBI), Christopher Wray a oferit, într-o alocuțiune la Institutul „Hudson” din Washington, o evaluare a raporturilor sino-americane.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Atitudinea din ce în ce mai agresivă a Chinei, sub conducerea președintelui Xi Jinping crează îngrijorare la Wahington. Directorul FBI, Christopher Wray a descris eforturile Chinei de a profita de pe urma tehnologiei americane, inclusiv acte de piraterie cibernetică, cum a fost cel îndreptat împotriva unor resurse tehnologice militare. „Dacă ești un adult american, este foarte probabil că China a furat informațiile tale personale. Datele personale nu sunt singurele supuse unui risc – la fel și sănătatea noastră, bunăstarea și securitatea noastră” – a spus directorul FBI, continuând: „Am ajuns în situația în care FBI-ul deschide o nouă anchetă legată de informațiile obținute de China, la fiecare zece ore”.

Afirmațiile directorului fac parte dintr-o serie de alegații similare, formulate și de alte oficialități din administrația Trump, între aceștia consilierul pentru securitate natională Robert O’Brien, secretarul de stat, Mike Pompeo și ministrul de justiție, William Barr. Christopher Wray a spus că americanii trebuie să țină cont de urmatoarele lucruri: 1. Liderii chinezi se văd într-o luptă a genrației lor de a face din China singura mare putere a lumii, prin orice mijloace posibile.

2. Beijing-ul utilizează diverse metode pentru a-și atinge obiectivul, inclusiv spionaj economic, activități de informații, cenzura la universități, influențe malefice în străinătate, activități secrete și de presiune menite să determine oameni influenți să apere interese chineze în Statele Unite.

3. China profită de sistemul liber american, păstrându-și propriul sistem închis, operând prin intermediul unor firme private pentru a îndeplini obiectivele statului. Wray crede că China reprezintă un pericol pentru întreaga societate americană, afirmație criticată de grupări pentru drepturile omului care consideră că ea pune în pericol comunitaea americanilor de origine chineză. Christopher Wray a spus că întreaga societate americană trebuie să reacționeze la amenințarea chineză.

Directorul crede că americanii sunt puși în situația de a face ce vrea China și de aceea – crede el – societatea americană, pe ansamblul ei, trebuie să reacționeze.

XS
SM
MD
LG