Linkuri accesibilitate

Federalizarea ar însemna „inclusiv distrugerea caracterului românesc din Basarabia” (Andrei Vlăsceanu/blogurile Adevărul)


Revista presei de la București.

Ultimele comentarii apărute înaintea votării în Parlamentul de la București a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă păstrau un scepticism moderat. Și nu avea cum să fie altfel, câtă vreme s-a scris despre negocieri la sânge, pe sume foarte mari promise de social-democrați chiar azi noapte. Din textele analiștilor putem deduce mai degrabă ce s-a evitat prin adoptarea moțiunii de cenzură decât cum va arăta concret succesul obținut de partidele de opoziție.

Dacă moțiunea ar fi fost respinsă, ar fi însemnat un „un dezastru de imagine, spectacolul neputinței. Klaus Iohannis și Ludovic Orban se fac de râs, mai ales că amândoi au anunțat cu mare precizie căderea guvernului”. Ar fi fost, scrie pe G4Media Dan Tăpălagă, „a treia moțiune ratată și o gură de oxigen dată gratuit premierului Dăncilă la debutul oficial al campaniei pentru prezidențiale, adică exact când avea mai multă nevoie de combustibil”.

Ioana Ene-Dogioiu spunea în articolul apărut de dimineață la ziare.com că șansele moțiunii au scăzut fatalmente de la momentul depunerii ei și până în ziua votului, dar rămânea de văzut în ce măsură. Deși nu mărturisește, analista pare să fi crezut că moțiunea nu va trece, de vreme ce a ținut să explice ce greșeli au făcut principalii ei susținători: președintele Klaus Iohannis și liderul liberal Ludovic Orban n-ar fi trebuit să spună sus și tare că vor da postul de prim ministru la PNL, alternativa fiind alegerile anticipate. Asta i-a îndârjit pe social-democrați, pe care-i interesează în cel mai înalt grad guvernarea și armura pe care ea le-o asigură. Totuși, a avertizat Ioana Ene, cu Dăncilă și PSD pe mai departe la Palatul Victoria s-ar fi pus în practică „tunul” deja anunțat – 1,4 miliarde de lei pentru primari –, iar jaful s-ar fi generalizat, pentru că urmează un an electoral cu două scrutine decisive. A mai pus și problema PSD-ului: perspectivă nemiloasă în ambele variante. Dacă moțiunea e respinsă, salvat nu e PSD-ul, ci doar Viorica Dăncilă. Partidul, scrie Ioana Ene, ar avea mult mai multe șanse de refacere intrând în opoziție. În fine, de vreme ce acum știm că a fost adoptată, s-a îndeplinit și principala miză enunțată, fără optimism, de analista de la ziare.com: desființarea Secției speciale de investigare a procurorilor, fără de care relațiile României cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite ar fi compromise pe termen lung.

O analiză semnată pe blogurile Adevărul de Andrei Vlăsceanu pune cap la cap mai multe semnale diplomatice și ajunge la concluzia că, în România, crește gradul de îngrijorare privind o eventuală federalizare a Republicii Moldova. Federalizarea ar însemna pentru România un risc de securitate, implicit pentru NATO şi UE, „inclusiv distrugerea caracterului românesc din Basarabia”. Comentatorul vorbește chiar de o stare de „alarmă” a autorităților României, „când observă că Rusia, prin Dodon şi PSRM, acţionează deschis la Chişinău şi împing proiectul federalizării prin statutul special. Vizita ministrului de externe român a fost și ea prilejul unei declarații care, scrie Vlăsceanu, „reprezintă un pas în prevenţia oricărei acţiuni de federalizare”. Ramona Mănescu și Maia Sandu au pledat pentru „reîntoarcerea României la masa negocierilor prin expertiză şi asistenţă”.

XS
SM
MD
LG