Linkuri accesibilitate

Femeile, marile perdante ale pandemiei de coronavirus (Oxfam)


Milioane de femei din lumea întreagă au fost afectate în mod disproporționat criza economică provocată de pandemia de coronavirus: nu numai că și-au pierdut locurile de muncă, dar au dus și greul vieții de familie, perturbată de închiderea grădinițelor și școlilor și de munca la distanță (homeoffice). La nivel global, femeile au pierdut venituri de cel puțin 800 miliarde dolari anul trecut, potrivit unui raport al Oxfam. Valoarea pierderilor este mai mare decât produsele interne brute combinate din 98 de țări.

Organizația citează pierderea totală a veniturilor drept o „estimare conservatoare” care nu ține cont de „salariile pierdute de milioanele de femei care lucrează în economia informală” - pe care le descriu ca lucrătoare casnice, vânzătoare în piață și lucrătoare în confecții.

La scară globală, femeile au ocupat peste 64 de milioane din locurile de muncă pierdute anul trecut. Aceasta reprezintă 5% din toate locurile de muncă ocupate de femei, comparativ cu o pierdere de 3,9% pentru bărbați, potrivit Oxfam.

Impactul drastic al pandemiei asupra femeilor ar putea avea consecințe de lungă durată. Chiar și înainte de pandemie, femeile sufereau din cauza inechităților masive din salarii și muncă. Femeile din întreaga lume câștigă doar 77 de cenți pe fiecare dolar pe care îl dobândesc bărbații, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

XS
SM
MD
LG