Linkuri accesibilitate

Festivalul familiei sub patronajul lui Igor Dodon (galerie foto)


La Chișinău, a avut loc astăzi o nouă manifestare în sprijinul familiei - a treia sau a patra din ultimele zile sub patronajul președintelui Igor Dodon - dar acesta a venit la manifestare târziu, după întoarcerea din vizita în Rusia.

Festivalul familiei sub patronajul lui Igor Dodon
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Festivalul a adunat zeci de vizitatori, în special familii tinere cu copii. Un interes oarecum firesc pentru un eveniment unde totul era oferit gratis de la înghețată, pop-corn sau pizza, până la plimbări pe cai sau ponney, cu maşini, datul pe tobogan sau la carusel. PMAN s-a transformat timp de câteva ore într-un parc de distracții plin de animatori deghizați în personaje din desene animate, de la Maşa şi Ursul, până la Minoni şi Mickey Mouse. Aceste distracții pentru copii în mod obişnuit costă mult. Fundația „Din suflet” a primei doamne care a organizat festivalul şi preşedintele Igor Dodon care l-a patronat nu au putut spune la cât se ridică cheltuielile şi din ce surse provin banii.

Şeful statului abia aterizat de la Soci unde a participat la ședința Consiliului Suprem Economic Eurasiatic a ajuns la festival la trei ore după începerea acestuia.

Igor Dodon: „Vreau să vă urez tuturor familiilor, copilaţilor sănătate. Noi mai scump ca copiii nu avem nimic. Iată noi cu soţia avem trei. Vă îndemnăm să faceţi copii aici, acasă. Încă o dată vă felicit cu Ziua Internaţională a Familie. Şi să avem în Moldova doar familii normale, alte nu acceptăm.”

Dodon a mai anunțat că începând de azi fiecare familie cu patru sau mai mulţi copii va primi din partea fundației de caritate a primei doamne un ajutor unic de 4 mii de lei.

Festivaluri similare au avut loc sâmbătă şi duminică la Comrat şi Bălţi. Preşedintele Dodon a participat sâmbătă şi la marşul în sprijinul familiei „tradiţionale” organizat de Mitropolia Moldovei în centrul capitalei, unde a criticat marșul de sâmbătă al comunității LGBT spunând că acesta „atentează la valorile tradiționale”.

Şeful statului a anunţat că va organiza în septembrie, în premieră, la Chișinău, un Congres Mondial al Familiilor la care vor participa Patriarhul rus Kiril și un înalt reprezentant al Vaticanului.

Politologul Dionis Cenuşă crede că aceste evenimente au şi o puternică conotaţie electorală, dincolo de cea valorică:

„Sunt evenimente organizate în primul rând pentru consolidarea electoratului socialiștilor. Ele sunt legate şi de alegerile locale care vor avea loc la Bălți şi Chișinău. Aceste evenimente au şi o conexiune mai strânsă cu biserica care promovează valori tradiționale pe care mizează şi președintele. Deci este un subiect important atât din punct de vedere electoral, cât şi din punct de vedere al filosofiei politice a președintelui care este foarte apropiată de valorile pe care le promovează Rusia în regiune. Evident putem vedeam aceste evenimente și ca contramanifestații, dar manifestările comunităţii LGBT sunt folosite ca un motiv pentru consolidarea profilului politic al preşedintelui Dodon şi al partidului pe care acesta îl susţine. Dacă nu ar fi existat comunitatea LGBT, președintele ar fi inventat al duşman intern pentru a se poziționa pe scena politică.”

Șeful statului a organizat și anul trecut la Chişinău un festival „de susținere și promovare a valorilor familiei tradiționale” pe 21 mai, zi în care comunitatea LGBT a organizat un marş al solidarităţii, pe care Dodon l-a criticat spunând că „ar contraveni flagrant valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității”.

Acest an va fi al șaselea când la Chişinău va avea loc un marş pentru drepturile comunității LGBT, autorizat de primărie şi securizat de poliția municipală. Marşul cu sloganul „Fără frică de iubire” va avea loc sâmbătă. Organizatorii cred că şi de această dată grupări extremiste şi slujitori ai bisericii ortodoxe vor încerca să blocheze marşul. Preotul Ghenadie Văluţă, cel care mobiliza anii trecuți lumea la contramanifestaţii, ne-a spus în ajun că nu exclude că sâmbătă enoriașii vor ieşi în stradă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG