Linkuri accesibilitate

Finlanda, vecinul neutru al Rusiei, anunță oficial că vrea să adere „fără întârziere” la NATO


Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au emis o declarație comună privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică. „Finlanda trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO”, se arată în declarație.

NATO a promis anterior că va examina cererea Finlandei în mod accelerat. Țara trebuie să obțină mai întâi statutul de candidat, iar apoi parlamentele tuturor celor 30 de state membre NATO trebuie să aprobe acceptarea noului membru.

Frontiera comună dintre Finlanda și Rusia are o lungime de peste 1300 de kilometri. Finlanda are un statut de țară neutră. „Nu putem rămâne lipsiți de apărare în fața unei Rusii care nu respectă legile internaționale”, a declarat premierul Sanna Marin, într-un interviu acordat presei japoneze, citat de BBC.

În urma anunțului privind aderarea la NATO, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a spus că aderarea țării sale la NATO va consolida atât Alianța, cât și securitatea în regiunea Mării Baltice, transmite Reuters.

Surse diplomatice citate de Reuters au declarat că se așteaptă ca și Suedia să urmeze la scrut timp după Finlanda pe calea spre NATO, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina remodelează arhitectura de securitate europeană și alianța militară atlantică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG