Linkuri accesibilitate

Forțele azere recuperează al doilea district dintre cele care urmează să fie predate de Armenia


Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev (dreapta )vizitând districtele Fuzuli și Jabrayil, 16 noiembrie 2020

Forțele azere au început să recupereze al doilea din cele trei districte care urmează să fie predate de către Armenia ca parte a acordului regociat de Rusia și care a pus capăt celor șase săptămâni de lupte armeno-azere pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabakh.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că unități ale armatei au intrat în Kalbacar în temeiul acordului semnat luna aceasta între Rusia , Armenia și Azerbaidjan

Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra districtului Kalbacar în timpul războiului cu Armenia de la începutul anilor 1990.

Kalbacar - pe care armenii îl numesc Karvachar - a fost o legătură strategică între granița recunoscută la nivel internațional a Armeniei și zonele deținute de armeni din disputata regiune Nagorno-Karabakh.

În baza acordului mediat de Rusia, Armenia a fost de acord să predea Azerbaijanului trei districte care înconjoară Nagorno-Karabakh - Agdam, Kalbachar și Lachin - după aproape trei decenii sub control armean .

Agdam a fost cedat pe 20 noiembrie, iar Lachin urmează să fie predat până la 1 decembrie.

Aproape 2.000 de militari rusi de menținere a păcii s-au mutat în zonă ca parte a acordului care prevede de asemenea, ca părțile să-și redeschidă granițele pentru comerț, dar nu stabilește niciun interval de timp pentru aceasta.

Implementarea acordului de armistițiu a fost discutată în convorbiri telefonice separate între președintele rus Vladimir Putin și președintele azer Ilham Aliev și prim-ministrul armean Nikol Pașinian, a anuntat Kremlinul ieri.

Cei trei lideri au discutat, de asemenea, despre asistența umanitară pentru locuitorii din Nagorno-Karabakh și probleme economice, precum și despre deblocarea comunicațiilor de transport în regiune, se arata in comunicatul Kremlinului.

Delegațiile guvernamentale ruse de rang înalt care au inclus doi viceprim-miniștri, ministrul apărării Sergei Șoigu și pe ministrul de externe Sergei Lavrov, au vizitat Erevanul și Baku la sfârșitul săptaminii trecute.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin a discutat de asemenea ieri evolutiile din Nagorno-Karabakh cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan .

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că a discutat cu omologul său rus posibilitatea extinderii eforturilor de menținere a păcii pentru a include și alte țări regionale.

Cele două țări au convenit să înființeze un centru comun în regiune pentru a monitoriza armistițiul, iar parlamentul turc a adoptat un proiect de lege privind desfășurarea de observatori militari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG