Linkuri accesibilitate

Forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol


Uzina siderugică Azovstal distrusă de mombardamentele rusești, Mariupol, 5 mai 2022.
Uzina siderugică Azovstal distrusă de mombardamentele rusești, Mariupol, 5 mai 2022.

Forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al rezistenței militare ucrainene din orașul-port de la Marea Azov.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat pe 10 mai că peste 1.000 de luptători ucraineni au rămas în uzina Azovstal, după aproape trei luni de lupte grele care au devastat orașul. „Sunt sute de răniți, persoane cu răni grave care trebuie urgent evacuate”, a declarat Vereșciuk pentru Agenția France Presse.

Deși majoritatea civililor au fost evacuați din Azovstal, cel puțin 100 au rămas în interior, a declarat un consilier al primarului orașului tot pe 10 mai. „Pe lângă militari, cel puțin 100 de civili rămân în adăposturile (subterane din combinatul Azovstal). Cu toate acestea, atacurile continuă cu aceeași intensitate”, a scris consilierul Petro Andriușcenko pe Telegram.

Forțele ruse nu au reușit până acum să obțină controlul total al orațului Mariupol, port la Marea Azov de importanță vitală pentru planurile Moscovei de a crea o punte terestră între regiunuea Donbas din estul Ucrainei și peninsula Crimeea, anexată deja abuziv din 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG